Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tako zdrave

Jedite kupine i smanjite rizik od anemije, moždanog i srčanog udara, tumora...

Kupine
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
11.07.2014.
u 19:00

Bogata je organskim željezom, antioksidansima (vitamin C i beta- karoten), kao i fenolnim spojevima koji u velikoj mjeri sprječavaju pojavu ateroskleroze i srčanožilnih bolesti

Kupina je svakim svojim dijelom (korijen, list, cvijet i plod) ljekovita i zauzima jako važno mjesto u prehrani i prevenciji brojnih bolesti: anemije, srčanih bolesti, tumora, a koristi se i za jačanje imuniteta.

Bogata je organskim željezom, antioksidansima (vitamin C i beta- karoten), kao i fenolnim spojevima koji u velikoj mjeri sprječavaju pojavu ateroskleroze i srčanožilnih bolesti. Zbog visokog sadržaja kalija, a niskog sadržaja natrija, kupina je dobra za reguliranje hipertenzije, a zbog niskog sadržaja ugljikohidrata blagotvorna je za dijabetičare.

Kupine su bogate vlaknima koji pomažu u probavi, ali i pogoduju kardiovaskularnom sustavu pa konzumacija kupina može smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. Kupine su odličan izbor za regulaciju razine šećera u krvi, a pružit će i duži osjećaj sitosti. Sve su to razlozi zašto biste trebali posegnuti za samoniklim kupinama daleko od prometnica.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se iskapa u veljači i ožujku. Korijen kupine valja sušiti u hladu, na zračnom mjestu.

Zagovarači zdravog načina života preporučuju jesti samonikle kupine u velikim količinama jer djeluju umirujuće, a poboljšavaju i probavu. Listovi kupine koriste se za pripremu čaja od kojeg se prave oblozi za liječenje podbuhlosti lica i očiju. Postoji mnoštvo recepata za razne slastice od kupina. Možete ih upotrijebiti i za pripremu sladoleda. Mališani će ga obožavati.

Sladoled od banana i kupina

Sastojci (za 2 osobe): 6 banana (prethodno nasjeckanih i zamrznutih) i 2 žlice kupina

Priprema: Ubacite banane i kupine u blender i sameljite ih. Kada masa postane ujednačena i kremasta, ulijte je u posudu za sladoled. Konzumirajte odmah po zamrzavanju.

>>Jeste li već u svoju prehranu uvrstili supernamirnicu br. 1 u svijetu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije