Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

Zbog policističnih jajnika dobila rijedak poremećaj: Rastu joj dlake među zubima

Privatna arhiva
06.02.2020.
u 13:11

Jednoj talijanki pojavile su se dlake nalik trepavicama u ustima i tek je peti ovakav slučaj.

Liječnici su u potpunom šoku zbog ovog fenomena, ali vjeruju da su glavni krivac policistični jajnici. Neimenovana 25-godišnjakinja prije 10 godina potražila je pomoć ginekologa i saznala da ima abnormalno visoku razinu testosterona što je karakteristično za njezinu dijagnozu. Još jedna karakteristika je pojačani rast dlaka, piše Daily Mail.

Foto: zvonimir ferina

Prvi put kada su joj se pojavile dlake u ustima, na bradi i vratu imala je samo 15 godina, a sve su pripisali visokoj razini testosterona i velikom broju cisti na jajnicima. Dijagnoza joj je uzrokovala rast dlaka i na prsima, debljanje, akne i neplodnost. Kontracepcijske pilule mogu ublažiti simptome, ali iz nepoznatog razloga ona ih je prestala piti nakon šest godina što je uzokovalo povratak gingvinalnog hirzutizma čak jače nego prije.

Stanice u ustima i na tijelu kože su drugačija podloga za rast dlaka, ali nekad se znaju 'preklopiti' jer se razvijaju iz istog mjesta dok smo još zametak. Moguće je, dakle, da oralno područje dobije stanice kose i vlasi. Liječnici na sveučilištu u Italiji rekli su da ima gingvinalni hirzutizam.

Ovoga puta liječnici nisu joj nikako mogli ukloniti dlake, jer ih je bilo puno više nego kada je imala 15 godina.  

Ovo je prvi slučaj žene s gingvinalnim hirzutizmom odnosno dlakama u ustima - do sada je otkriveno samo kod muškaraca.

Ženino stanje se pogoršalo - kroz godinu dana dlake su počele rasti među skoro svim zubima, ali nije poznato je li izliječena.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar essek22
essek22
14:07 06.02.2020.

Hoće tko pusu?! :))))))))))))))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije