Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvila je fobije i anksioznost

Zbog rijetkog poremećaja ne osjeća ni miris ni okus: "Ne znam što je slatko, a što ljuto!"

Gabriella Sanders
22.01.2020.
u 21:13

Djevojka boluje od jako rijetkog poremećaja zbog kojeg ne osjeća miris ni okus.

Gabriella Sanders (22) otkrila je za LADBible.com kako od rođenja ne osjeća miris, a da je drugačija shvatila je tek u školi kada su radili projekt raspoznavanja mirisa. Osjećala se izostavljenom i nije znala što se događa.

Nije samo miris problem, ovaj poremećaj uzrokuje da Gabriella ne osjeća okus hrane. "Ne znam kakvog je okusa hrana, topli napitci, ne znam što je slatko, a što ljuto. Čudno je jer nitko u mojoj obitelji nikada nije bolovao od ovoga - samo ja i moja sestra."

Foto: Gabriella Sanders

Tijekom odrastanja Gabriella se osjećala anksiozno kada je shvatila da ne osjeća nikakav miris, te je razvila fobiju od vatre misleći kako ne bi primijetila da nešto u kući gori zbog svog poremećaja. Na sreću, fobiju je prebrodila, ali i dalje joj je teško. "Sjećam se kada sam jednom kuhala, mama je stigla kući i rekla kako sve smrdi po plinu, a ja ništa nisam primijetila. Bilo je zabrinjavajuće. Sada više nemam te strahove, ali sam jako oprezna."

Ova 22-godišnja plesačica svakodnevno koristi dezodorans, ali kaže kako ju kupke i cvijeće nikada nisu interesirali. Uvijek traži od prijatelja da joj kažu ako ne miriše dobro. "Važno je biti otvoren s bliskim ljudima oko ovoga i uvijek sam svima u društvu govorila da ne osjećam miris i da se neću uvrijediti ako mi kažu da ne mirišem dobro." Kaže kako se naviknula da ne osjeća miris, ali ponekad bi voljela da osjeća okus. 

Foto: Gabriella Sanders

Istraživanje Sveučilišta Južne Anglie proučavajući ljude s ovim poremećajem kažu kako utječe na njihove emocije. Profesor Carl Philpott rekao je: "Veliki broj sudionika u istraživanju ne osjeća potrebu za hranom, izgubili su apetit, a samim time i na težini. Manjina je jela hranu s puno masti, šećera i soli i udebljali su se. Izgubili su interes za pripremu hrane, a neki kažu i kako ih je sram poslužiti ono što su skuhali prijateljima i obitelji jer ne znaju kakvog je okusa, pa ovaj poremećaj utječe i na njihov socijalni život."

"Nemogućnost da povežete neke uspomene s mirisima je veliki problem. Na primjer, Badnjak, božićni mirisi, parfemi, ljudi - ničega nema. Mirisi nas povezuju s ljudima, mjestima i emotivnim iskustvima. Oni koji ne osjećaju miris teže stvaraju uspomene."

Ključne riječi

Komentara 2

ZA
za87nik
04:02 23.01.2020.

Znam nije ti lako,ali da ti obrazložim jednu stvar i ja nisam imao okus , a to se zove metalni okus jer sve što jadeš je okus hladne kašike Ja sam to dobiou 50 toj godiniživota i uzrokje nađen tumormor je bio u glavi tj iza uha u šuplini kroz koji prolaze žile i živci prema mozgu ,a ima ime (acustic tumor) na sreću medicina i tehnika je sada puno bolja i to se je riješilo iimam mae posljedice!! Puno sriće u životu ti želim

GE
geez
23:40 22.01.2020.

Ne znam ni ja kakav je okus ljuto. Hrvatski molim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije