Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neugodna pojava

Zašto nas 'napada' prhut?

kosa
Foto: Thinkstock
28.11.2013.
u 19:00

Uzrok ove neugodne pojave može biti i slaba prehrana s nedovoljno hranjivih sastojaka, loša cirkulacija, hormonalni disbalans, često sušenje kose sušilom za kosu ili prečesto pranje kose

Prhut, ta neugodna pojava, može nam znatno otežati život iako se radi, u većini slučajeva, o bezopasnom problemu. Perut pogađa oko 15-20% stanovništva, a nešto češće s tim se problemom bore muškarci. Najviše može biti izražena u osoba oko 40. godina, nakon čega najčešće nastupa poboljšanje. Teži oblici prhutanja tjemena vidljivi su kod osoba koje su oboljele od Parkinsonove bolesti ili nekih drugih problema povezanim sa središnjim živčanim sustavom.

Uzrok ove neugodne pojave može biti i slaba prehrana s nedovoljno hranjivih sastojaka, loša cirkulacija, hormonalni disbalans, često sušenje kose sušilom za kosu ili prečesto pranje kose. Iako prhut nije zarazna, ako se radi o masnoj prhuti uzrokovanom  gljivičnom infekcijom, može se "prenijeti" na nekog drugog ako se koristi isti češalj ili četka.

Gljivici su za preživljavanje potrebne masne kiseline koje ona nalazi u području žlijezda lojnica, prije svega na tjemenu, koži lica i gornjim dijelovima tijela kao grudi i leđa, piše Zdravlje.at. Probavom masti, gljivica luči supstance koje iritiraju kožu i dovode do svraba. Tjeme reagira na ovu iritaciju time što pojačano stvara nove stanice, koje se sve brže ljušte te nastaje perut.

Ako se radi o suhoj peruti nastaloj zbog suhe kože tjemena, potrebno je pojačati hidrataciju. Najbolje je koristiti neki šampon primjeren za određenu vrstu kose, a ako se radi o ozbiljnijem problemu koji ne nestaje uporabom šampona, najbolje je obratiti se dermatologu koji će pronaći novo rješenje za ovaj neugodni problem.

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 2.dio

Komentara 1

Avatar Jorge
Jorge
22:43 28.11.2013.

Već odavno nakon pranja tretiram kosu s morskom soli. Malo pričekam, pa isperem. I uvijek upali. Ako perut nemate ljeti kad ste na moru, ništa vas ne košta pokušati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije