Novo istraživanje koje je nedavno predstavila organizacija Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) donosi uznemirujuće informacije o rastućoj prisutnosti trifluoroctene kiseline (TFA) – spoja poznatog kao tzv. vječna kemikalija – u europskom okolišu, ali i prehrambenom lancu. Posebna pozornost privukla je činjenica da su tragovi ovog spoja otkriveni u gotovo svim novijim uzorcima vina, uključujući i one proizvedene u Hrvatskoj.
TFA je kemijski spoj koji pripada skupini tzv. vječnih kemikalija (PFAS) jer se u okolišu gotovo uopće ne razgrađuje. Najčešće nastaje kao razgradni produkt PFAS pesticida i industrijskih tvari. Zbog svoje postojanosti, lako se širi okolišem – završava u vodi, tlu, biljkama i prehrambenom lancu, a sumnja se da može štetno djelovati na ljudsko zdravlje, osobito na reproduktivni sustav.
Analizom su obuhvaćena 49 uzorka vina iz deset europskih zemalja – među njima i dvije boce iz Hrvatske. Poseban fokus stavljen je na usporedbu starih i novijih vina, čime se željela pratiti promjena koncentracija TFA kroz desetljeća.
Rezultati su zapanjujući: TFA je otkrivena u svim novijim vinima, s prosječnom koncentracijom od 110 mikrograma po litri, a u nekim slučajevima i do 320 mikrograma po litri – što je oko 100 puta više od razina ranije utvrđenih u površinskim i pitkim vodama. Nasuprot tome, vina proizvedena prije 1988. godine nisu sadržavala tragove TFA, što ukazuje na značajan porast kontaminacije u posljednjim desetljećima, posebice od 2010. godine.
Za istraživače je vino poslužilo kao idealan medij upravo zato što su uzorci stariji od 30 godina dostupni, omogućujući tako usporedbu s današnjim proizvodima.
No, problem se ne zaustavlja samo na TFA. U 94 posto konvencionalno proizvedenih vina pronađeni su i tragovi pesticida, uključujući metabolite i spojeve iz skupine PFAS pesticida, među kojima su fluopiram i fluopikolid. Ukupno je detektirano čak 18 različitih pesticida, dok četiri vina, iako nisu sadržavala vidljive pesticide, ipak su imala prisutnu TFA – što upućuje na širinu i perzistentnost ovog onečišćenja.
Helmut Burtscher-Schaden, znanstvenik i koautor studije, upozorava da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji: "Ove visoke koncentracije TFA ukazuju na masivnu bioakumulaciju u biljkama, a time i na povećani unos kemikalije putem prehrane. Posebno zabrinjava činjenica da se kontaminacija počela ubrzano širiti nakon 2010. godine. Ako sada ne poduzmemo odlučne korake, moglo bi biti kasno".
Upozorenja ne dolaze samo iz inozemstva. I domaće udruge upozoravaju na ozbiljnost situacije. Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze, potvrdila je da je iz Hrvatske prema nadležnim institucijama već upućen apel za hitnu akciju: "Ova studija još jednom potvrđuje da moramo djelovati odmah. Trifluoroctena kiselina, produkt razgradnje PFAS pesticida, ne razgrađuje se u okolišu i povezana je s reprotoksičnošću. Hitno moramo zaustaviti njezin pritjecaj u okoliš”.
Pisma su upućena trima ministarstvima – poljoprivrede, zdravstva i zaštite okoliša – a očekuje se da će odgovori i eventualne reakcije uslijediti tijekom narednih tjedana.
Potvrdu zabrinjavajućeg trenda donose i raniji podaci iz EU referentnog laboratorija CVUA Stuttgart, koji je 2017. godine proveo jedinu službenu analizu TFA u hrani. U tom istraživanju, koncentracije u vinima bile su u prosjeku 50 mikrograma po litri, a najviša izmjerena vrijednost bila je 120. Današnje brojke, prema novim podacima iz 2025., više su nego dvostruko veće.
Prema Salome Roynal iz PAN Europe, EU je pred ključnom odlukom: "Ovo je trenutak istine. Ako ne poduzmemo konkretne mjere sada, PFAS spojevi poput TFA mogli bi ozbiljno ugroziti sigurnost hrane i zdravlje budućih generacija. Sredinom svibnja države članice odlučuju o zabrani flutolanila, jednog od ključnih PFAS pesticida. Nadamo se da će prevladati razum."
Studija je obuhvatila vina iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Španjolske i Hrvatske, a njezini rezultati zasigurno će potaknuti novu rundu rasprava među zakonodavcima, stručnjacima i proizvođačima.
Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!
Jadne vinopije. Stvarno mi ih je žao i ovo iskreno mislim. A šta je sa neusporedivo većom populacijom koja ne pije vino, ali jede neku hranu i pije vodu? Zašto tu nema ozbiljnih studija o dozvoljenom legalnom masovnom trovanju konzumenataa vode i hrane? Ne daju i blokiraju interesne grupe koje se bogate trovanjem svjetske populacije? Čak i kod nas, tu i tamo, izađe na teten inspekcija i uvijek, bez izuzetka pronađe nezdravu i kontaminiranu hranu. I poslije toga ništa, pojeo vuk magarca, povuku proizvod sa tezgi i gotovo, a koliko ljudi je konzumiralo takve proizvode... Zanimljivo je da postoji gomila nekakvih glupavih zakona za koje neznaš ni svrhu, a protiv permanentnog i javnog trovanja naroda, nema sankcija. A da, uvijek zaboravim da se tu radi o "običnom" narodu, pa koga briga. Živjela demonkracija!