“Crno vino sadrži antioksidativne spojeve, no oni nisu dovoljni da nadvladaju zdravstvene rizike alkohola,” objašnjava. Kako je crno vino steklo reputaciju najzdravijeg alkohola? Ima li u tome istine? Evo što liječnici kažu o ovom široko prihvaćenom uvjerenju. Reputacija crnog vina kao zdravog pića započela je krajem 20. stoljeća, kaže dr. Mercola. Ideja “uglavnom potječe od zapažanja 'francuskog paradoksa' iz 1980-ih, kada su istraživači primijetili da Francuzi imaju niže stope srčanih bolesti unatoč prehrani bogatoj masnoćama,” objašnjava.
“Pretpostavili su da bi konzumacija crnog vina mogla pružiti zaštitu; to je dovelo do desetljeća istraživanja usmjerenih na spojeve u crnom vinu, osobito resveratrol.” Ovi zaključci s vremenom su pojednostavljeni i preuveličani, pa otuda današnja reputacija crnog vina, piše Real Simple.
“Nedavna istraživanja pokazuju da ne postoji sigurna količina konzumacije alkohola,” kaže dr. Mercola. “Čak i male količine povećavaju rizik od raka i uzrokuju oštećenje DNK.” To je zato što etanol, prozirna, bezbojna tekućina koja se nalazi u alkoholu, predstavlja više zdravstvenih rizika kad uđe u tijelo. Kad etanol uđe u krvotok, pretvara se u acetaldehid, poznatu kancerogenu tvar. Čak i kod kratkotrajne konzumacije, alkohol značajno utječe na naše neurotransmitere (koji reguliraju naše raspoloženje). Budući da je alkohol depresiv, njegova konzumacija uzrokuje neravnotežu između inhibicijske i ekscitacijske neurotransmisije. Iako se možete osjećati veselo nakon nekoliko pića, vaša kognitivna funkcija zapravo doživljava suprotan učinak.
Do sada ste vjerojatno čuli kako alkohol može pogoršati upale, posebno kada se konzumira u velikim količinama. Konzumacija alkohola može uzrokovati upale u crijevima i unutar tkiva kože; budući da je crno vino vazodilatator, može biti posebno upalno jer širi krvne žile i uzrokuje crvenilo kože. Iako vam nekoliko čaša crnog vina može pomoći da zaspite u početku, ono može pokvariti kvalitetu sna. Prekomjerna konzumacija alkohola prije spavanja može smanjiti REM fazu sna i pogoršati probleme sa spavanjem.
Vjerojatno ste čuli za štetu koju alkohol može nanijeti jetri, o tome se često govori s dobrim razlogom. Česta konzumacija alkohola može povećati nakupljanje masnoće, upalu i ožiljke, što može dovesti do potencijalno opasnih stanja jetre. Iako svaka količina alkohola može uzrokovati štetu, smanjenje unosa jednostavan je način za smanjenje zdravstvenih rizika. Ako je crno vino vaše omiljeno piće zbog populariziranih zdravstvenih prednosti, dr. Mercola predlaže “dobivanje tih spojeva iz cjelovitih namirnica poput grožđa, bobičastog voća i drugog šarenog voća i povrća.” Ove cjelovite namirnice pružaju zdravstvene prednosti bez negativnih strana.
Koje je 'najzdravije' alkoholno piće?
donedavno je mast bila sotonizirana a ultrarafinirano ulje je bilo najzdravije na svijetu .... danas je mast zdrava a ulje nezdravo i kancerogeno....... isto je bilo i ono "svko jutro jedno jaje" pa se pokazalo kako to potiče nastanak karcinoma grla i crijeva (naravno preprženo na kancerogenom ulju) ... inače doktor za kosti govori o nečemu totalno van svoje sfere liječenja a to su ustvari terapeuti a ne liječnici