Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vrstu slušnog aparata izabrire otorinolaringolog

Pravo na novo slušno pomagalo na teret HZZO-a djeca do sedam godina imaju dvije godine nakon dodjele prethodnog
26. rujna 2013. u 19:00 0 komentara 8841 prikaza
uho
Foto: Reuters

P: Tko ima pravo i pod kojim uvjetima na besplatni slušni aparat? Stjepan, Sisak

O: Sukladno članku 59. Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, osigurana osoba ostvaruje pravo na slušno pomagalo kad ima obostrani trajni gubitak sluha, a tonski audiogram pokazuje da je prosječni prag sluha za uho na koje bolje čuje na frekvencijama: 0,5 kHz, 1 kHz, 2 kHz, i 4 kHz za dijete do navršene 18. godine 30 dB i više, a 40 dB i više za odrasle. Može se dobiti samo jedna vrsta slušnih pomagala. Dijagnostički postupak i odabir slušnog pomagala provodi doktor specijalist otorinolaringolog, a odobrenje za pomagalo daje ovlašteni doktor HZZO-a. Osigurana osoba iznad 18. godine života ima pravo na dva istovrsna slušna pomagala pod uvjetom da s jednim slušnim pomagalom ne postiže razumljivost od najmanje 80 posto, pri jačini zvuka od 65 dB, te da se s dva slušna pomagala u otežanim uvjetima poboljšava razumljivost u odnosu na jedno slušno pomagalo za najmanje 20 posto.

Osigurane osobe do navršene 18. godine života koje se nalaze na kontinuiranoj slušno-govornoj rehabilitaciji ili osobe na redovnom školovanju imaju pravo na dva kompletna slušna pomagala. Treba napomenuti da se pravo na pomagalo ispunjava ako je osoba osigurana u Zavodu najmanje 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije nastupa potrebe za pomagalom, ako međudržavnim ugovorom nije drukčije propisano. Izuzeci su djeca do navršene 18. godine života, osobe sa smetnjama u duševnom i tjelesnom razvoju, nesposobne za samostalan život i rad te osobe kojoj je pomagalo potrebno zbog liječenja priznate ozljede na radu. HZZO osigurava pomagalo odgovarajućeg standarda i kvalitete u vrijednosti propisanoj u Popisu pomagala. Ako osoba nabavi pomagalo veće vrijednosti, razliku u cijeni i popravke pomagala snosi osobno.

Nosioci slušnog aparata obvezni su sudjelovati u dijelu troškova odobrenog pomagala, rezervnog dijela i potrošnog materijala u visini od 20 posto ako nemaju dopunsko osiguranje ili posebnim propisom nisu oslobođeni obveze sudjelovanja u trošku nabave slušnog pomagala. Iznimke su djeca do navršene 18. godine života, djeca iz članka 10. stavka 5. i 6. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te osobe kojima se pomagalo propisuje zbog liječena ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Pravo na novo slušno pomagalo na teret HZZO-a stječe se nakon proteka pet godina, a djeca do navršene sedme godine života, dvije godine nakon dodjele prethodnog slušnog pomagala.

>>Česte upale uha mogu oštetiti sluh

 

Pozivamo vas da se javite ako i vi imate

Pozivamo vas da se javite ako i vi imate pitanje ili problem.

Javite se na: savjetnik@vecernji.hr ili na besplatni broj 0800/8585

U petak: Jelena Jakić, specijalistica dermatologije

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.