Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čišćenje organizma

Vrijeme je da izbacite toksine iz tijela

limun (1)
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
28.01.2013.
u 12:15

Pomozite si prirodnim namirnicama. Voće i povrće iz organskog uzgoja, orašasti plodovi, prirodni sokovi te hladno prešana ulja najbolji su izbor za oporavak organizma, savjetuju stručnjaci

Kada je zdravlje u pitanju, početak nove godine često vežemo uz odluke o mršavljenju, isprobavanje novih dijeta i obećavamo sami sebi kako ćemo skinuti tih tri kilograma viška. No, malo tko pozornost usmjerava na čišćenje organizma iznutra, odnosno uklanjanje toksina iz tijela. A upravo to je ono što nam je potrebno jer zbog stresnog i užurbanog načina života, brze i često nezdrave prehrane i premalo tjelesne aktivnosti opterećujemo i tijelo i um. Kako bismo postigli tjelesnu ravnotežu, nužno je provesti detoksikaciju.

Osim što u vrijeme čišćenja organizma trebamo paziti na hranu i piće koje unosimo, detoksikacija podrazumijeva i mentalno opuštanje te fizičku aktivnost koja ne mora nužno biti naporna nego opuštajuća, poput laganih šetnji u prirodi, bavljenja jogom, pilatesom ili vikenda u nekoj od wellness-oaza i uživanja u saunama, masažama, kupkama...

Birajte tržnicu umjesto trgovine

O detoksikaciji treba razmišljati i nakon blagdanskog te zimskog prejedanja koje je u svakom slučaju obilnije nego za toplijih dana, a i prehrana je znatno drukčija jer u organizam unosimo više hrane i to začinjenije, kaloričnije i masnije.

– U slučaju da je došlo do nakupljanja otrova zbog prejedanja, a osobito zbog unošenja preteških ili teško probavljivih namirnica, najbolji izbor su namirnice koje se kupuju na tržnici, a ne u supermarketima. Voće i povrće iz organskog uzgoja, orašasti plodovi, prirodni sokovi, hladno prešana ulja najbolji su izbor za oporavak – savjetuje trenerica fitnessa Biljana Dorotić Džolić i predsjednica neprofitne udruge Mali Zeleni koja se bavi unapređenjem svijesti o zdravlju, sportu i očuvanju okoliša.

Pa čak i ako niste za blagdane pretjerali s teškom hranom, slasticama i alkoholom, tijelo će poslati signale kada je detoksikacija potrebna te sami možete prepoznati simptome poput glavobolje i nadutosti, a koji vas mogu upozoriti da je krajnje vrijeme da nešto poduzmete.

– Naše tijelo daje vrlo jasne signale kada nešto nije u redu. Zatrovanost tijela različitim toksinima vidljiva je kroz mnoge simptome poput čestih glavobolja, umora, prehlada i viroza, probavnih problema, alergija i peludnih groznica, začepljenih sinusa. Pokazatelji su i nadutost nakon obroka, prekomjerni kilogrami koji se ne daju skinuti dijetom i vježbanjem, oticanje dijelova tijela i lica, podočnjaci, žgaravica, zadah ili neugodan miris tijela. Jednako je indikativan svrbež ili neki drugi problem s kožom – upozorava Biljana Dorotić Džolić.

Ako je organizam opterećen zbog loše prehrane, tada je promjena prehrane najbolje rješenje problema. Treba uvesti zdrave, uravnotežene obroke koji se sastoje od prirodnih i pomno odabranih namirnica.

– Naše tijelo prirodno obavlja detoksikaciju svaki dan. Disanje, izlučivanje otpadnih tvari kroz kožu, rad jetara, bubrega i crijeva u službi su čistača otrova iz našeg tijela. Bitno je pratiti reakciju tijela nakon unosa teže i toksične hrane i pića. Važno je koliko se brzo tijelo uspijeva osloboditi tereta teške hrane. Ako osjećate nadutost ili imate probleme s probavom, najbolje je odabrati detoksikaciju odabranim namirnicama koje će pomoći vašem tijelu da se oporavi – govori Biljana Dorotić Džolić.

Pritom nemojte nikako zaboraviti na unos vode, i to barem dvije litre dnevno kako redovito upozoravaju nutricionisti i drugi stručnjaci.

Ne zaboravite na vodu i zeleni čaj

Od tekućine je dobro piti i zeleni čaj koji pomaže tijelu da se riješi nakupljenih masnoća i kolesterola, a bogat je prirodnim antioksidansima. Lagana i zdrava prehrana podrazumijeva i obilne količine voća i povrća. Naglasak je svakako na agrumima (naranče, limun) bogatima vitaminom C koji topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tijela. Pripremite si i svježe cijeđene napitke od kombinacije voća koje volite i koje vam odgovara, pomiješajte s vodom i izbjegnite dodavanje šećera ako je ikako moguće. Od povrća pak birajte ono lisnato poput kelja, poriluka, matovilca, zelene salate, blitve... Kako biste izvukli maksimum iz ovog povrća, bilo bi najbolje da ga konzumirate sirovog, a drugi je način priprema na pari. Klorofil u ovom povrću pomaže pri uklanjanju različitih vrsta toksina.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
15:20 28.01.2013.

Ne tvrdim da te namirnice nisu korisne u prehrani, ali vrijeme je da se iz članaka izbace ove fabricirane fraze "detoksikacija", "detox", "rejuvenacija" i slično. To spada u jednaku mitologiju kao i "čišćenje astralne aure", a izmišljeno je isključivo u svrhu zastrašivanja preko kojeg se ljudima za dodatni novac podmeću neki "tretmani" i "dijete" koje će onda spasiti stvar. Prvo i osnovno: Organizam je kroz milijune godina postao savršeno sposoban otklanjati toksine uz pomoć svojih specijaliziranih organa poput jetre. Evo citata dr. Frank Sacksa, vodećeg epidemiologa sa Harvarda: "There is no basis in human biology that indicates we need fasting or any other detox formula to detoxify the body because we have our own internal organs and immune system that take care of excreting toxins." Vani su se počeli zabranjivati ovi termini u promociji proizvoda, iako nemaju znanstveno potvrđenu djelatnost ( a naravno da nemaju) prozivaju se obmanjivanjem i zbunjivanjem ljudi što je nedopušteno. Nemojte pušiti, jesti smeće i alkohol i organizam će napraviti svoje - ako nije prekasno.

KO
konstanta
16:45 28.01.2013.

Sve mi to znamo samo još treba reći gdje nabaviti organski uzgojeno voće i povrće. Tržnica, smiješno. Svaki prodavač će reći da je baš njegovo povrće organski uzgojeno, da limuni i naranče nisu ničim tretirane, da je češnjak baš on uzgojio a iz kilometra je vidljivo da se radi o kineskom. I ne samo to, nego prodavači iz tržnica često nabavljaju robu iz veletržnica, a oni pak iz uvoza. I onda si ti umišljaj kako si na tržnici kupio zdrave namirnice. Jedino je sigurno da su skuplje nego u trgovinama. Iznimka su povremeni štandovi gdje proizvođači izlažu doista svoje proizvode koji su kvalitetni i izgledom i ukusom, ali to je povremeno za određene prilike.

OB
-obrisani-
17:08 29.01.2013.

Kvinoja ne postoji, "quínoa" se izgovara "kinoa" i naglašava na prvomu slogu! ----- Kvinoja Sadržava visoke razine bjelančevina i gotovo savršenu ravnotežu esencijalnih aminokiselina, a pripada istoj obitelji kao špinat, blitva ili cikla. Bogata je kalcijem i željezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije