Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba znati koliko

Vitamin D štiti organizam, ali velike doze mogu biti štetne

sunčanje
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
28.05.2014.
u 14:15

Američki znanstvenici otkrili su da svakodnevno uzimanje 268 mg vitamina D u obliku dodataka prehrani reducira rizik od oštećenja stanica kože koja nastaju zbog djelovanja sunca.

Ovaj vitamin neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala i štiti stanične membrane od njihovog napada.

Američki znanstvenici otkrili su da svakodnevno uzimanje 268 mg vitamina D u obliku dodataka prehrani reducira rizik od oštećenja stanica kože koja nastaju zbog djelovanja sunca. Osim toga, na ovaj način blokira se proizvodnja stanica koje uzrokuju nastanak raka. No, kao što je slučaj s betakarotenom, vitamin D sigurnije je uzimati iz prirodnih izvora, budući da velike doze mogu biti štetne.

Foto: pixabay

Prirodni izvori: pšenične klice (nalaze se u većini žitarica), orašasti plodovi, sjemenke, žumanjak, avokado i biljna ulja, posebno maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino.

>>Ove bobice smatraju se jednim od najboljih izvora moćnih antioksidansa

>>Tijekom vrućih dana, birajte namirnice bogate vitaminom C

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije