Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja kao investicija

Uz ove jednostavne trikove uštedite u šopingu

Kupnja kao investicija
Foto: Canva
1/3
14.01.2022.
u 13:29

Uz ovih 8 jednostavnih trikova uštedite novac prilikom kupnje. Dovoljno je samo par jednostavnih koraka

Prilikom kupovine u trgovačkim centrima nije rijedak slučaj da se potrošači zanesu, pa iz trgovina izađu s mnogo više stvari od potrebnih. Nakon toga, nerijetko slijedi kajanje kako se previše potrošilo, a postoji i uvriježeno mišljenje da je to ''uvijek tako''. Ipak, dovoljno je par jednostavnih koraka kako bi svaki potrošač racionalno napravio razliku između potrebe i želje za kupovinom.

1. Isplanirajte budžet na mjesečnoj razini

Onog trenutka kad dobijete prihode, počnite planirati budžet. Ne dozvolite da vaši prihodi budu na autopilotu, a posebice ako koristite kartično plaćanje. Tako se novac može potrošiti puno brže na nepotrebne stvari. Detaljan plan, ne samo da će vam olakšati dnevni budžet za kupovinu, već ćete se osjećati bolje jer ćete imati osjećaj potpune kontrole nad svojim financijama. Osim toga, razvijat ćete zdravu naviku upravljanja novcem.

2. U šoping nikad gladni

Može se činiti banalnim, ali u šoping nikada nemojte ići gladni. Tada ćete kupiti mnogo više bespotrebnih stvari i potrošiti mnogo više od planiranog iznosa. Ono što vam doista ne treba, učinit će vam se kao da vam ipak treba, a kasnije kad namirite ovu osnovnu potrebu, shvatit ćete da ste opet kupili previše nepotrebnih stvari. Zato, pripremite se na vrijeme i pojedite nešto prije odlaska u kupovinu.

3. Više puta, ali pomalo

Može se činiti zahtjevnim zadatkom, ali u šoping je bolje ići više puta i kupovati pomalo, nego pričekati da se baš sve zalihe isprazne i kupovati velike količine stvari. Ovakvim pristupom osigurat ćete da se ničega naročito ne odričete prilikom kupovine, te ćete postići balans između vaših potreba i želja.

4. Umjesto odricanja, nagrada

Iako se često možemo odreći neke svoje želje prilikom kupovine, u tom trenutku možemo pomisliti da gradimo disciplinu. Zapravo, činimo si veću štetu, jer odricanje na duge staze ne postiže pozitivne rezultate. Umjesto odricanja, kupujte redovito i ono što vam možda ne treba, a to želite. Pritom samo definirajte u budžetu što ćete si priuštiti tog mjeseca, a da nije potreba, već vaša želja.

Redovitim nagrađivanjem sebe stvorit ćete rast hormona sreće, a pritom ćete izgubiti uvjerenje da nikada nemate dovoljno za sebe i svoje želje. Pametnim balansom između potreba i želja, lako je shvatiti da gotovo uvijek ima mjesta za ono što dugo želite, a da nije prioritet. Nije potrebno da kupujete manje proizvoda, već da kupujete pametnije.

5. Prestanite na potrošnju gledati negativno

Čak i ako ste ovaj mjesec prekoračili vaš osobni budžet, nemojte se svjesno ili podsvjesno kažnjavati zbog toga. To samo znači da ste ispunili svoje želje više od prioriteta. Tu se ne radi o nužno negativnoj pojavi. Jednako kako, primjerice, prilikom skidanja kilograma morate imati dan kad se ne držite plana, tako je dobro napraviti i u šopingu prilikom potrošnje budžeta. Tako ćete se riješiti bespotrebnog grča i pretvoriti kupovinu u zabavnu aktivnost.

6. Dozvolite si 'slobodnu' kupnju

Nakon što doista uštedite neku količinu novca, uputite se u slobodoumni šoping. To znači da si jedan dan priuštite one stvari koje smatrate bespotrebnima. Osjećaj slobode s vašim financijama dat će vam vjetar u leđa, jer ćete trošiti bez grižnje savjesti znajući da ste doista uštedjeli te da s određenim iznosom novca možete otići u kupovinu koja je doista i isključivo samo za vas i vaše želje.

Pretjerana disciplina postići će suprotan efekt i plan koji ste postigli postat će vam teret. To će povećati šanse da se vratite negativnim financijskim navikama, te ćete dobiti osjećaj da ni jedan plan potrošnje i kupovine ne funkcionira, što nije istina.

Foto: Canva

7. Kupujte zajedno

Prestanite na šoping gledati kao na obavezu koju morate ispuniti. Sam čin 'moranja' budi negativne konotacije prisile. Umjesto toga, povedite obitelj ili prijatelje u kupovinu. Time će odlazak u kupovinu postati zabavna aktivnost, a nerijetko se može pretvoriti i u neplanirani izlet i dobar način da iskoristite slobodno vrijeme. Upamtite, ne morate ništa i šoping ne bi nikada trebao biti teret.

8. Oslonite se na trgovačke lance kojima vjerujete

Istraživanje trgovačkih lanaca može se činiti dobrom opcijom, no ako imate kvalitetan plan, uvijek je bolje raditi budžet prema već provjerenim cijenama i kvaliteti. Zato je uvijek dobro ići u one trgovačke lance koji su blagonakloni prema kupcima, koji imaju redovite akcije, a pritom ne smanjuju svoju kvalitetu.

Jedan od takvih trgovačkih lanaca je i Kaufland. Uz pravi omjer cijene i kvalitete, Kaufland redovito nudi popuste uz koje lakše i kvalitetnije možete isplanirati svoje financije, a pritom se osloboditi osjećaja krivice prilikom potrošnje. Ovaj provjereni trgovački lanac već godinama redovito nudi kvalitetne akcije i akcijske cijene uz koje možete namirnice kupiti za mali budžet, bez da štedite na kvaliteti.

Njihovu promotivnu ponudu možete pronaći u katalozima koji su dostupni na poveznici.

Članak nastao u suradnji s Kauflandom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije