Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Uz osiguranu njegu, maci će biti bolje da ostane kod kuće

Kućne mačke mogu putovati s čovjekom, ali na to trebaju biti naučene, objašnjava dr. sc. Irena Petak
14. srpnja 2014. u 18:22 1 komentara 223 prikaza
Irena Petak i mace
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Ljeto i odlazak na put često donose i probleme ljudima koji imaju kućne ljubime. Povesti ih sa sobom ili ih ostaviti, tko će se brinuti za njih, kako će to preživjeti, neka su od pitanja na koja se traže odgovori. Na jedno od njih odgovara dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije, savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca.

P: Putujem kod prijateljice koja mi kaže da slobodno mogu dovesti i macu. Neće me biti tek nekoliko dana i nekako mi se čini da bi bilo pametnije da je ostavim kod kuće i da je obilazi susjeda koja je to znala i do sada raditi. Razmišljam i da je povedem sa sobom, ali nikad nije izlazila iz stana, a prijateljica živi u kući s dvorištem. Bojim se da ne pobjegne. Što je pametnije? - pita Mirjana iz Bjelovara.

O: Moja preporuka je da ostavite macu kod kuće, ukoliko je susjeda može obilaziti jedan ili više puta dnevno. Maca mora imati dostupnu hranu i vodu te očišćen mačji zahod. Premda je sigurno da ćete joj nedostajati, put bi za nju mogao biti još stresniji.

Ako maca nije naučena na vožnju, to bi joj moglo biti veoma stresno

Odlazak vašoj prijateljici za macu bi značio promjenu prostora, nove ljude i možda najvažnije, putovanje u transporteru. Ako maca nije naučena na vožnju, to bi joj moglo biti veoma stresno.
Nadalje, mačke naučene na život u stanu mogu biti zbunjene ako se nađu među manje prijateljskim mačkama iz susjedstva (mačke su teritorijalne), psima i u prometu na ulici. Konačno, sve mačke koje imaju mogućnost izlaska iz kuće trebale bi biti mikročipirane. Ukoliko želite povesti macu, trebali biste je prethodno izvoditi van na povodniku i pomalo je učiti na vanjski prostor. Naravno, prvo biste je trebali naučiti na ormu i povodnik. U par dana koliko ćete biti na putu za ovo nemate dovoljno vremena.

Na kraju, moram reći da poznajem ljude koji uspješno putuju po Hrvatskoj i inozemstvu sa svojim macama. Neki od njih imaju svoje vikendice i svako ljeto puštaju mace slobodne oko kuće. No, svi ti ljudi pronašli su te mace na ulici, naučili ih na vožnju u automobilu, i od rane dobi sele se s njima. Dakle, naše kućne mačke imaju mogućnost da putuju i sele se s čovjekom, ali vama u ovoj situaciji to ne preporučam - kaže dr. sc. Irena Petak.

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/kada-dode-beba-nikako-je-ne-ostavljajte-samu-s-arom-931582

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/udomili-bi-psa-iz-azila-i-imamo-dijete-od-3-godine-sto-trebamo-znati-924645

https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/moje-dijete-zeli-macku-za-kucnog-ljubimca-je-li-to-pametno-924641

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • skarica:

    Da, točno je da je mačkama bolje da ne mijenjaju sredinu. Mojim mačkama je svako putovanje izuzetno veliki stres. Jedna od njih, čim uđe u auto, odmah se pokaka - toliko je stresna vožnja za nju. A kad čuju zvuk ... prikaži još! vratašca na transporteru, odmah se zavlače tamo gdje ih ne mogu dohvatiti pa je onda prava umjetnost uhvatiti ih. Uglavnom ih hvatam na prepad.