Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO OTIĆI NA IZLET

Utvrda koja je kraj branila od Turaka nikada nije osvojena

Barilović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/8
27.04.2021.
u 10:26

Obližnji konjički klub i ranč u Gršćakima nude školu jahanja, a cijeli je taj kraj najpoznatiji kao hrvatska kolijevka speleoturizma

Stari grad Barilović u kojem je živjela plemićka obitelj Barilović sagrađen je u 15. stoljeću. Dominira mjestom, a sve do Drugog svjetskog rata bio je i nastanjen – u dvorcu su bili općinski uredi i škola.

Zadnja dva desetljeća provedena su brojna istraživanja koja su pokazala i kako su Barilovići živjeli. Pokušavali su slijediti moderne trendove tadašnjeg plemstva koje su diktirali Zrinski i Frankopani. Istraživanja su pokazala da je stari grad nastao na mjestu gdje su već postojala naselja – čak iz vremena eneolitika i kasnoga brončanog doba. Srednjovjekovna plemićka utvrda služila je u obrani od Turaka i neprijatelj je nikada nije osvojio.

Danas je stari grad Barilović nezaobilazna lokacija posjetiteljima koji u unutrašnjem dvorištu mogu vidjeti i dio poklopca sarkofaga.

22.04.2021., Barilovic - Reportaza iz Opcine Barilovic za Turisticku patrolu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

No, na cijelom području uz četiri rijeke mnoštvo je ostataka starih gradova koje posjetitelji mogu obići i razgledati. Odličan izlet može biti i posjet dvorcima i starim gradovima u Bosiljevu ili Novigradu na Dobri, a mogu razgledati i arheološke ostatke u Bukovlju kraj Generalskog Stola. Ovaj je kraj kolijevka speleoturizma – još je 1888. godine Čeh Hinko Krapek snimio i objavio fotografije spilje Vodene jame u Bariloviću i od tada ih je otkriveno mnogo.

Uz put, može se posjetiti obližnji konjički klub i ranč u Gršćakima koji nude i školu jahanja. Ne zaboravimo i da je Barilović u blizini većih mjesta s mnoštvom kulturnih manifestacija, brojnih sezonskih festivala i koncerata, advenata i brojnih drugih događanja, predlaže Ivan Puškarić, direktor Turističke zajednice Četiri rijeke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije