Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Utvrda koja je kraj branila od Turaka nikada nije osvojena

Obližnji konjički klub i ranč u Gršćakima nude školu jahanja, a cijeli je taj kraj najpoznatiji kao hrvatska kolijevka speleoturizma
27. travnja 2021. u 10:26 0 komentara 1076 prikaza
Barilović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Stari grad Barilović u kojem je živjela plemićka obitelj Barilović sagrađen je u 15. stoljeću. Dominira mjestom, a sve do Drugog svjetskog rata bio je i nastanjen – u dvorcu su bili općinski uredi i škola.

JASTREBARSKO Priča o crnom šampanjcu s Plešivice koji će na cilju dočekati vozače WRC-a: Pili su ga Chaplin i Jay-Z

Zadnja dva desetljeća provedena su brojna istraživanja koja su pokazala i kako su Barilovići živjeli. Pokušavali su slijediti moderne trendove tadašnjeg plemstva koje su diktirali Zrinski i Frankopani. Istraživanja su pokazala da je stari grad nastao na mjestu gdje su već postojala naselja – čak iz vremena eneolitika i kasnoga brončanog doba. Srednjovjekovna plemićka utvrda služila je u obrani od Turaka i neprijatelj je nikada nije osvojio.

Danas je stari grad Barilović nezaobilazna lokacija posjetiteljima koji u unutrašnjem dvorištu mogu vidjeti i dio poklopca sarkofaga.

Barilović | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL 22.04.2021., Barilovic - Reportaza iz Opcine Barilovic za Turisticku patrolu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

No, na cijelom području uz četiri rijeke mnoštvo je ostataka starih gradova koje posjetitelji mogu obići i razgledati. Odličan izlet može biti i posjet dvorcima i starim gradovima u Bosiljevu ili Novigradu na Dobri, a mogu razgledati i arheološke ostatke u Bukovlju kraj Generalskog Stola. Ovaj je kraj kolijevka speleoturizma – još je 1888. godine Čeh Hinko Krapek snimio i objavio fotografije spilje Vodene jame u Bariloviću i od tada ih je otkriveno mnogo.

Uz put, može se posjetiti obližnji konjički klub i ranč u Gršćakima koji nude i školu jahanja. Ne zaboravimo i da je Barilović u blizini većih mjesta s mnoštvom kulturnih manifestacija, brojnih sezonskih festivala i koncerata, advenata i brojnih drugih događanja, predlaže Ivan Puškarić, direktor Turističke zajednice Četiri rijeke.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.