Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Slavonski Brod

Ubojstvo u Orient Expressu dogodilo se ovdje. Agatha Christie dala nam je adut, ali...

14.12.2017.
u 18:31

Slavno ubojstvo u vlaku Orient Express, koje se ovih dana prikazuje u kinima diljem svijeta, dgodilo se u Slavoniji. A malo se zna o tome.

Željeznička stanica u Donjim Andrijevcima, dvadesetak minuta vožnje od Slavonskog Broda. Tek je jedna od stanica u nizu – Donja Vrba, Zadubravlje, Garčin... Donji Andrijevci. Ista kao i neka druga.

– Vlak stiže za 5 minuta – viče jedan tu na stanici. Čekaju strpljivo. Ništa neobično. Ali, ako znamo da se “Ubojstvo u Orient Expressu” dogodilo baš u Slavoniji, kilometar gore ili dolje na ovoj pruzi, postaje zanimljivo. Da, kod nas, u Hrvatskoj! Kraljica krimića Agatha Christie, ta sjedokosa majstorica zapleta za pisaćom mašinom, radnju romana smjestila je u kupee šminkerskog vlaka koji je tu zapeo na pruzi. Sad klinci iz srednje škole silaze s vlaka.

1/1

Johnny Depp i kauč

Bila je gđa. Christie u našoj zemlji i na drugim mjestima sa suprugom arheologom Maxom, i u Dubrovniku i Splitu, a vozila se i na ovoj dionici pruge, kada je Orient Expressom putovala u Istanbul...

– Tu ću smjestiti radnju romana!

Pa ga je izdala 1934. godine. OK, u knjizi prije ubojstva spominje kako vlak vozi kroz grad Vincovci, ali to je tipfeler... Opisuje pusto mjesto, negdje na pruzi blizu Broda, i noć u kojoj se u vlaku čuje krik. Eto, i Hercule Poirot je u krimiću iz vlaka izašao u Brodu ne bi li razriješio taj fiktivni zločin. Zgodno, zar ne? Za ubojstvo zna cijeli svijet, evo sad je u našim kinima i novi film s glumcima čija imena nešto znače u tom svijetu – Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Penelope Cruz... A Donji Andrijevci? To je ovdje. Ali ovdje rijetki išta znaju o tome. Pa da vidimo.

– Ja tu radim samo nekoliko godina, a čovjek koji je tu priču istraživao, eto, umro je prije tri mjeseca – kaže željezničar na stanici. Sliježe ramenima. Ne zna puno o Orient Expressu koji je ovuda prolazio.

Idemo dalje. Prva kuća do stanice. Domaćin, starčić, veselo poziva u kuću.

– Dođi, dođi... Orient Express? Odi, u dnevni boravak.

Dođemo u boravak, on pokazuje na kauč, pa kaže:

– Zet mi iz Zagreba šalje novi kauč. Kutnu garnituru... Zamisli, iz Zagreba! Sad stiže, oko 15.30 – govori uzbuđeno stanovnik Donjih Andrijevaca tik do pruge.

– Nego. Vidim, ti si jak, bi li mogao preseliti ovaj kauč tamo u hodnik, da imamo gdje staviti kutnu garnituru. Ma to je čas posla, a znaš, gospođa i ja smo već stari...

Ništa, preselim ljudima kauč u drugu sobu.

– Pazi na luster, to nam je kći poklonila – pokazuje starčić za vrijeme selidbe.

Brinu se lijepo o njima, zet garnituru, kći lampu...

Obavimo posao, a on pita:

– Zbog čega si tu? Što si ono rekao?

Orient Express.

– Vlak? A to ti ja ne znam. Ali znam tko bi mogao znati...

Uputi me na obitelj Seletković.

Pozdravim se s ljudima pa u drugu kuću.

Čaruga liječio sifilis

– Dođi, sjedi... Što te zanima? – dočekuje veselo Antun Seletković.

Orient Express.

– Vlak? Pa što nisi ti tu zbog Čaruge? Rekao mi je susjed da tebe zanima Čaruga. A ja ti znam o Čarugi. Znaš, on ti se skrivao tu kod nas. Pio je tu u birtiji kod Berana. Čak je stanovao kod doktora jer je, ako se ne varam, imao sifilis pa se liječio. Skrivao se tu u šumi Glovac. Zaljubio se u jednu djevojku, Mandu, pisao joj pisma, ali je zabunom pismo dobila druga Manda, koja ga je predala žandarmeriji. Pa su ga otkrili, eto uhvatili su ga zbog ljubavi – govori Seletković (79).

Traži u obiteljskoj arhivi i po starim fotografijama, dok je bio mladić, ali nigdje vlaka...

– Volio bih ti pomoći, ali, eto, ne znam puno o tome.

Idemo dalje. Srećem Nenu Seletkovića.

– Mi smo šokačko naselje. Ma tu skoro svi sviraju tamburicu – kaže susjed Neno Seletković.

– Moj otac Šima Seletković naučio je svirati barem dvije tisuće ljudi! A nisam ni ja loš, ja još tisuću... Eto, petero nas je sviralo. Sestra Zdenka gitaru, brat Kruno klavir, Danko tenor-saksofon, a Vlado bubnjeve...

A Orient Express?

– Ne znam puno. Istina, vozio je ovuda. I nekad su zime bile jake pa je logično da je ovdje stao zbog nanosa snijega. I znamo mi za tu priču, još od 1974. godine, kad je izašao prvi film – kaže Seletković.

– Volio bih da mogu pomoći...

Na željezničkoj stanici u Slavonskom Brodu – mali trag. Željezničar Ivica (55) veli:

– Je! Sjećam se ja, tamo negdje sredinom 80-ih, prošao je Orient Express ovuda. Bio je remont, točno se sjećam. Prekrasnoga ga je bilo vidjeti...

I to je to. Turistički adut čeka. U rukavu. U Istanbulu su to bolje iskoristili, oni sobu 411 u istanbulskom hotelu Pera Palace pokazuju turistima iz cijelog svijeta. Zašto? Tu je napisan roman “Ubojstvo u Orient Expressu”. A kod nas gdje se to događalo? Ništa. Vrlo malo. Ali nije odlazak u Donje Andrijevce bio pucanj u prazno. Preselio sam, ako ništa, ljudima kauč. 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
17:00 17.12.2017.

novinar je trebao spomenuti kako u novom filmu neznalice američki producenti smještaju Slavonski Brod i Vinkovce visoko u planine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije