Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tenisice na noge i trk

Trčanje je blagoslov za zdravlje: 7 razloga da počnete – odmah!

adidas - trčanje
Foto: adidas
1/3
08.04.2014.
u 11:43

Trčati možete uvijek i svuda, pa čak i kad ste na godišnjem odmoru, a potpuno je besplatno

Nijedna tableta koju vam liječnik prepiše ne može učiniti za vaše zdravlje onoliko kao što može trčanje.

Studije i istraživanja pokazala su da trčanje čini čuda u prevenciji pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, a zbog povećane razine endorfina potiče da se dobro osjećate i da dobro izgledate, što nije manje bitno.

Zgodno je napomenuti da je trčanje prilično jednostavno za izvesti. Što vam treba? Kvalitetan par tenisica, odgovarajuće mjesto i malo volje. Trčati možete uvijek i svuda, pa čak i kad ste na godišnjem odmoru, a potpuno je besplatno.

U nastavku vam donosimo neke od prednosti trčanja za vaše zdravlje.

1. Trčanje vas čini sretnijima

Tijekom tjelesne aktivnosti luči se hormon sreće, a u ovu tvrdnju možda ste se i sami već uvjerili ako redovito vježbate. Bez obzira na to kako se osjećate, nakon tjelovježbe osjećat ćete se bolje.

Pozitivan učinak trčanja i aerobnih tjelesnih aktivnosti za mentalno zdravlje potvrđuje i niz znanstvenih istraživanja.

Foto: screenshot/facebook

Istraživanje iz 2006. objavljeno u publikaciji Sports & Exercise utvrdilo je kako pojedinačno vježbanje od 30 minuta, kao npr. hodanje na traci za trčanje, trenutačno podiže raspoloženje kod osoba koje pate od depresije.

Umjerena tjelesna aktivnost pomaže ljudima da se bore s tjeskobom i stresom. Studija provedena 2012. godine dokazala je pak kako 30 minuta trčanja tjedno tijekom razdoblja od tri tjedna poboljšava kvalitetu sna, podiže raspoloženje i koncentraciju.

Trčanje će vam podići i samopouzdanje jer kad vidite kako vam se tijelo mijenja, osjećat ćete se bolje u svojoj koži.

2. Trčanje će vam pomoći da se riješite viška kilograma

Prednost je trčanja to što ćete kalorije trošiti i kad tenisice objesite o klin.

Istraživanja pokazuju kako će vam se redovita tjelovježba dvostruko isplatiti jer se trčanjem organizam osnažuje za dodatno trošenje i u "stanju mirovanja".

3. Trčanjem ćete se riješiti celulita

Trčanje je aerobna aktivnost koja pospješuje izmjenu tvari pa će se tako iz organizma izlučiti višak masnoća i ostalih štetnih tvari koje se talože i stvaraju neželjenu narančinu koru.

4. Trčanje čuva kosti i zglobove

Trčanje je najbolje kao prevencija. Za zdravlje kosti i zglobova najveća je prijetnja prekomjerna tjelesna težina koju ćete držati pod kontrolom trčanjem.

Ako imate problema s kostima i zglobovima, prije početka trčanja trebali biste se ipak posavjetovati s liječnikom.

Znanstvenici su razbili mit kako "trčanje uništava koljena".

Istraživanje koje je na Sveučilištu Boston proveo David Felson pokazalo je kako trčanje kroz duži vremenski period ne čini štetu koljenima.

5. Trčanje će vas učiniti vječno mladima

Istraživanje objavljeno u prosincu 2012. u publikaciji Psychonomic Bulletin & Review iznijelo je dokaze o tome kako redovita tjelovježba pomaže u razvoju mentalnih bolesti koje se povezuju sa starošću. Odnosi se to na stvari poput obavljanja više stvari odjednom, selektivnu pažnju i pamćenje.

Čini se da vrijedi ona stara "U zdravom tijelu zdrav duh".

6. Trčanje smanjuje rizik od raka

Trčanje ne može izliječiti rak, ali može smanjiti rizik od njegova razvoja. Također, pacijenti kojima je dijagnosticiran tumor trčanjem mogu poboljšati kvalitetu života tijekom primanja kemoterapije.

7. Trčanje dodaje godine (i to je dobro)

Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti pet puta tjedno produžit će vam život.
Istraživanja pokazuju kako su pušači koji su počeli trčati produžili životni vijek za 4,1 godinu, dok su nepušači dobili 3 godine.

Čak i ako još uvijek pušite, trčanje će vam dodati 2,6 god.

Osobe koje su preboljele rak produžile su si trčanjem život za 5,3 god.

Komentara 4

Avatar Trpimir
Trpimir
18:16 10.04.2014.

"..redovita tjelovježba pomaže(!!!!!!!) u razvoju mentalnih bolesti koje se povezuju sa starošću. " E pa svaka vam cast u Vl-u. Bez komentara.

Avatar __________
__________
16:31 10.04.2014.

svaka tjelesna aktivnost je dobra, šetnja, trčanje, planinarenje, bicikliranje, teretana, vježbanje doma..., bitno je samo da ima nečega i da je to redovito

Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:04 08.04.2014.

trčanje je idealno u proljeće i na jesen, a zimi teretana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije