Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Svakim drugim djetetom u razvodu se manipulira

Više od alarmantnih brojki zabrinjava reakcija mjerodavnih koji priznaju poraz pred manipulatorima i pokazuju nemoć.
05. listopada 2010. u 09:00 8 komentara 776 prikaza
'24021818'
Foto: 'Jupiterimages'
Pogledajte galeriju 1/3

"Tata kaže da je mama zločesta, a mama kaže da je on glup", riječi su 6-godišnje djevojčice, tek jedne u nizu žrtava konfliktnih razvoda. A kada se ovoj istinitoj, proživljenoj rečenici, izrečenoj pred stručnjacima u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba, doda i porazna statistika, stječe se dojam da drukčijih razvoda od konfliktnih – gotovo da i nema.

Naime, centri za socijalnu skrb proveli su istraživanje koje je pokazalo da je tijekom prošle godine, na ukupno 2653 postupka razvoda braka, zabilježen čak 1131 slučaj manipulacije djetetom, ili 42,63 posto, što je iznimno velik porast, osobito u odnosu na godinu prije, kad je zabilježeno "samo" 30,33 posto. Brojke su uznemirujuće i pokazuju da, praktično, svako drugo dijete služi kao oružje jedne od zaraćenih strana tijekom postupka razvoda, a iznijela ih je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na jučerašnjem predstavljanju zbornika "Djeca i konfliktni razvodi".

– Razvod je stresna situacija, šok za dijete i životna promjena izvan njegove kontrole koja kod djeteta izaziva tugu, nesigurnost, ljutnju i krivnju. Koliko će duboke te posljedice biti, ovisi isključivo o roditeljima. Prilagodba novonastaloj situaciji može biti i te kako otežana ako se roditelji djecom koriste u međusobnom razračunavanju. Naše iskustvo govori da se to vrlo često događa, no time se krše brojna dječja prava – istaknula je pravobraniteljica.

Gordana Buljan-Flander, pak, upozorila je da svakodnevno svjedoči dokle su roditelji, na štetu djece, spremni ići u namjeri da se osvete bivšem partneru.
– Uočili smo da su lažne optužbe za seksualno zlostavljanje najmoćnije oružje u toj borbi, no takvi roditelji poslije ne snose nikakve posljedice – upozorila je.

Premda svjesni da se sustav ne može mijenjati preko noći, iz Ureda pravobraniteljice uputili su niz preporuka ministarstvima da se prekine s praksom priznavanja poraza i pokazivanjem nemoći, čime se opet krše dječja prava.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • snovak45:

  \"...Premda svjesni da se sustav ne može mijenjati preko noći...\" Naravno da se zakoni ( kada se to zaista i hoće ) mogu vrlo brzo nadopunjavati i mijenjati. Ako se može podilaziti EU i donositi zakone slične njihovima čak i ... prikaži još!i prije nego smo postali članicom, onda se može i zaštititi djecu. Treba samo htjeti. No, kod nas je obično prvo pitanje ono famozno: A gdje sam tu ja ? ili prevedeno: Koliko ide meni ?

 • Avatar crnapantera
  crnapantera:

  nazalost tako je partneri koji se rastavljaju iz osvete jednom drugom preko dijece se osvecuju i manipuliraju....jako malo brakova se rastaju bez osvete i manipulacije i da kasnije ostanu i dalje u dobrim odnosima....dijeci se treba objasniti da nisu oni ... prikaži još! krivi zbog razvoda vec oni same i da nemogu biti zajedno vise onda dijeca nebi bila tako rastresena i tuzna....a da dijeca se i dalje vole i da ce opet za njih voditi brigu i mama i tata i ako nisu zajedno....i da svako od njih ima pravo na dijecu...no nazalost to su jako malo ljudi koji misle glavom a da dijeca nebudu povredena.....

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Pravobraniteljica za djecu, što je učinila konkretno za djecu u zadnjih nekoliko godina osim što je pisala smiješna i beskrajna izvješća koja nitko ne čita i što je svaki mjesec uredno pospremila svoju plaćicu?