Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE ...

Sunčanje uz plantaže mimoza u Boki Kotorskoj

crna gora
20.02.2015.
u 22:06

Zaljev hrvatskih svetaca ostavit će vas bez daha. Proljeće je već stiglo na crnogorsku rivijeru, a berba mimoza zatvorila je karneval u Herceg Novom

Za Bokokotorski zaljev kažu da je jedan od deset najljepših zaljeva na kugli zemaljskoj, a već izlaskom iz prvog zavoja na cesti koja ga prati uz samu obalu uvjerit ćete se da je odista tako. Putovali automobilom ili organizirano u autobusu, odaberite duži put koji će opravdati svaku minutu vožnje od Herceg Novog put plantaže mimoza u Đenovićima, pa Kamenara, gdje valja trajektom prijeći do Lepetana ako želite skratiti put do Kotora. Ako pak želite uživati u jedinstvenoj kreaciji geološke igre prirode koja je oblikovala zaljev hrvatskih svetaca, valja vam nastaviti, uz Risan i Perast, do Kotora. Tako ćete vidjeti dva zaljeva koji čine Boku kotorsku – toplansko-tivatski i risansko-kotorski povezana uskim tjesnacem širokim samo 1,25 km.

Nešto širi tjesnac, Verige, dug 2325 m, a širok 350 m kroz koji se ulazi u unutarnji dio Boke, u srednjem su vijeku zatvarali verigama, po čemu nosi ime. Iz Boke kotorske su tijekom stoljeća stizali ponajbolji kapetani, a u 18. stoljeću u zaljevu je bilo više od 300 brodova. Jedan od poznatijih Bokelja bio je Matej Zmajević, admiral baltičke mornarice i brodograditelj koji je ruskom caru Petru I. Velikom sagradio flotu u Voronježu, nakon čega je car svoje časnike slao u Perast u Boku na studiranje pomorskih znanosti.

Ne propustite posjetiti otočić Gospu od Škrpjela, nastao tako što su peraški pomorci na tom mjestu punih 250 godina bacali kamenje i tako umjetno stvorili otočić. A kad konačno stignete u Budvu, ako se uspijete odvojiti od čarobnog Kotora, počastite se time da zalutate kroz kamenom popločene uličice grada podignutom na otočiću. Budva je jedno od najstarijih naselja na Jadranu, nekadašnja grčka kolonija Butua. Bez obzira na doba godine, ne propustite obići Bečiće, Miločer te Petrovac i neizostavni Sveti Stefan, koji se čini poput gradića zaustavljenog u vremenu, a iza zidina krije udobnost najluksuznijeg hotela. Upoznajte i Cetinje, povijesnu prijestolnicu Crne Gore, nacionalni park Lovćen – i popnite se do Njegoševa mauzoleja.

SAVJET PLUS 
Cijene izvanpansionske potrošnje u turističkim mjestima slične su onima na našoj obali. Četverodnevni aranžmani stoje od 1390 kn (Best Travel) do 1350 kn (Bravo putovanja).  

 NJEGUŠKI PRŠUT Dobro posoljen od mesa buta pa stisnut i sušen na buri, bez previše začina, ovaj je pršut prava poslastica, a vrijedi ga kušati u selu Njeguši na putu prema Cetinju   FOTOGRAFIRAJTE Boka kotorska raj je za ljubitelje fotografije pa ćete kadar pronaći na vidikovcima uz put prema Cetinju, ali i u šetnji malim gradovima. Zaputite se i do plaža koje su zimi puste, a tamni pijesak ugodno topao od zimskog sunca

  PLODOVI MORA More je u zaljevu vrlo duboko, što jamči čistoću, pa na crnogorskoj rivijeri vrijedi pojesti dobre školjke, koje su najdeblje upravo oko blagdana svetog Josipa        

Komentara 1

TA
tadicfranjo
07:38 21.02.2015.

Samo mogu da kazem da sam na svoj srecu posjetio Boku i sve gradove, na prvoj slici Gospa od Skrpjela prelijepi otocic, u blizini Perasta, te na njemu katolicka crkva koja je puna povijesti, isplati se posjetiti, redovne linije iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i ostalih primorskih gradova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije