Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu zadržati virus

Stručnjaci otkrili: Nemojte nositi nakit na rukama za vrijeme koronavirusa

shutterstock
17.03.2020.
u 14:00

S obzirom na to da je trenutačno higijena najvažnija u borbi protiv koronavirusa, trebali biste voditi računa i o svom nakitu.

Pranje ruku je jako važno u vrijeme koronavirusa, ali narukvice i prsteni koje svakodnevno nosite mogu biti loši za vašu higijenu i zdravlje, prenosi insider.com. Nakit onemogućuje efikasno pranje ruku i dezinfekciju, kako tvrde stručnjaci.

Pogledajte kako pravilno prati ruke kako biste se zaštitili od virusne infekcije:

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Georgiji pokazalo je da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro održavati higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Također su pokazali da osobe koje ne nose prstenje bolje operu svoje ruke nego oni koji ih nose.

Sredstvo za dezinfekciju također je manje efikasno zbog nakita. Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstene, nakon korištenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama, nego oni koji nemaju nakit. No nije dovoljno samo skinuti nakit za vrijeme pranja ruku i dezinfekcije.

“Ako je vaš nakit zaražen bakterijama i vi ga samo vratite nakon pranja ruku, vaše ruke ponovno će biti zaražene”, rekla je Lucy Wilson, stručnjakinja za zdravstvo i zdravlje. “Ako nećete dezinficirati vaš nakit, onda ga nemojte ni skidati pa ponovno stavljati.”

Ako niste spremni na opraštanje od nakita, stručnjaci preporučuju da uz pranje ruku sapunom i toplom vodom operete i svoj nakit kako biste bili sigurni da ste ga dezinficirali od svih bakterija. No nikako ga nemojte prati dezinfekcijskim sredstvom jer biste ga mogli uništiti i ostati bez nakita.

Pogledajte koliko muškarci u Hrvatskoj poznaju ženske beauty proizvode:

Komentara 1

SI
sisavac
14:54 17.03.2020.

samo nakit od plastike i umjetnih materijala je opasan u ovom slučaju. srebro je ionako poznato kao dobro protiv nečistoća.. zlato isto. nije svaki nakit nakit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije