Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvajte svoje zdravlje

Samopregled dojke – kako prepoznati promjene?

Photosecrets
23.01.2020.
u 12:32

I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke od 18. godine pa nadalje.

Samopregled dojke je pregled vlastitih dojki koji bi trebao postati rutina svakoj ženi koja brine o svojem zdravlju. Posljednjih godina u medijima se podiže razina zastupljenosti važnosti samopregleda dojki zbog dobrobiti koju nosi i potencijalnog ranog otkrivanja raka dojke.

Na stranicama brojnih udruga moguće je pronaći više informacija o raku dojke, ali i o tehnici pregledavanja vlastitih dojki. U nastavku teksta, možete pročitati više o samopregledu dojki.

Pregled se vrši pri kraju menstruacijskog ciklusa zato što su ranije dojke osjetljive i lagano natečene. Ako je žena trudna, nema menstruacijski ciklus ili je nepravilan, odabere se određen dan u mjesecu kada se radi samopregled. Ne izvodi se pod tušem. I žene i muškarci trebali bi jednom mjesečno pregledavati vlastite dojke od 18. godine pa nadalje.

Pregled je najbolje raditi ispred zrcala i započinje vanjskim vizualnim sistematičnim pregledom kako bi se uočile moguće promjene na koži poput smežuranosti, promjene boje bradavice ili okolne kože, zadebljano tkivo.

Kako napipati kvržicu na dojci?
Preporuča se započeti s pipanjem vanjske polovice dojke. Pipa se s tri prsta, ne vrškom već jastučićima, u kružnim pokretima postupno pojačavajući pritisak prije nego se prijeđe na drugo područje.

Zatim se prijeđe na pazuh i prstima se prelazi gore-dolje sve do mjesta gdje završava rub grudnjaka.

Potom se pregledava unutrašnja polovica dojke zajedno s bradavicom, ponovo kružnim pokretima.

Može se započeti i obrnutim redoslijedom, ali bitno je da se sistematično prstima prođe cijela dojka i okolna regija, pogotovo pazuh.

Ukoliko se nešto napipa, osjeća pod prstima poput kvržice, nema potrebe za paničarenjem jer gotovo 80% kvržica bude dobroćudno. No svejedno, treba otići liječniku na daljnju kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

Foto: Photosecrets

Čvorići na dojci
U većini slučajeva, kvržice ili čvorići u dojci budu fibrocistične promjene koje nisu povezane s razvojem raka. To mogu biti prošireni izvodni kanalići, jednostavni fibroadenomi, ciste itd. Obično su bezbolni i često se razvijaju u mladih žena, a tijekom menstruacijskog ciklusa postanu osjetljivi i mogu potaknuti brigu.

Dijagnoza – praćenje promjena na dojkama
Ultrazvuk i mamografija

Nakon što se napipa kvržica u dojci, liječnik će pacijenticu poslati na ultrazvučni pregled dojke ako je mlađa osoba ili mamografiju ako je starija žena s obzirom da se tkivo dojke s godinama mijenja pa je potrebna drugačija slikovna pretraga.

Ultrazvuk i mamografija mogu pomoći razlikovanju dobroćudnih od zloćudnih tvorbi, ali ponekad se moraju napraviti punkcija ili biopsija sumnjive kvržice.

Važno je zapamtiti da je bitno redovito pregledavati dojke kako bi se osoba upoznala sa svojim oblikom i konzistencijom te kasnije lakše uočila eventualne promjene i pravovremeno reagiralo jer rak dojke je izlječiv kada se otkrije na vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije