Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Samo sat i pol nakon jednog energetskog pića u tijelu se događaju opasne stvari

Prethodna istraživanja povezivala su ispijanje energetskih pića s problemima želuca, živcima te srcem, no ovo posljednje ukazuje da može uzrokovati i ozbiljnije probleme zbog suženje žila koje mogu usporiti ili zaustaviti protok krvi do mozga i srca.
08. studenoga 2018. u 20:22 3 komentara 5044 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Samo jedno energetsko piće dovoljno je da poveća rizik od srčanog i moždanog udara u idućih 90 minuta, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Texas u Houstonu.

Buđenje Nije dobro Spavate više ili manje od 7 sati? Evo što to čini vašem srcu

Prethodna istraživanja povezivala su ispijanje energetskih pića s problemima želuca, živcima te srcem, no ovo posljednje ukazuje da može uzrokovati i ozbiljnije probleme zbog suženje žila koje mogu usporiti ili zaustaviti protok krvi do mozga i srca.

U istraživanju su sudjelovala 44 studenta u davedesetim godina koji nemaju zdravstvenih problema. Znanstvenici su testirali njihove funkcije endotela, sloj stanica koje prekrivaju površinu krvnih žila - čija je disfunkcija pokazala da je uzročnik srčanih udara, jer se arterije ne mogu u potpunosti proširiti.

Mlijeko odgovor Je li bolje za zdravlje piti punomasno ili mlijeko s manje mliječne masti?

Testovi su provedeni prije te nakon ispijanja energetskog pića te ponovno nakon 90 minuta, a pokazalo se da su se žile suzile za gotovo pola u razdoblju od 90 minuta nakon popijenog energetskog pića. 

Dr John Higgins, profesor medicine i autor istraživanja pojasnio je da su spomenuta pića sve popularnija te su istraživanja poput ovih itekako bitna kako bi se dobilo odgovre o rizicima učestale konzumacije energetskih pića.

Ranije istraživanje provedeno na na Sveučilištu Waterloo u Ontariju, pokazalo je da je 55% ispitanika u dobi od 12 do 24 godine, nakon ispijanja energetskog pića imalo problema, povraćali su, imali bolove u prsima, a neki čak i napade.

Voditelj istraživanja professor David Hammond,pojasnio je kako se mnogi zdravstveni problemi uzrokovani ispijanjem energetskih pića povezuju s kofeinom koji je jedan od glavnih sastojaka ovakvih pića, no probleme mogu uzrokovati drugi sastojci, posebice u kombinaciji s alkohol ili uz intenzivnu tjelesnu aktivnost. 

hitna zabrinjavajuće Kako prepoznati simptome moždanog udara

Kako bi ukazao na štetnost energetskih pića i upozorio mlade da ih ne konzumiraju, poznati kuhar Jamie Oliver je proveo kampanju za zabranu prodaje ovakvih pića djeci i mladima. 

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na tihe simptome infarkta

[video: 24001 / ]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • zagi101:

    pa po ovome opasnija su od cigareta i pive koji su zabranjeni za maloljetnika. po je tu lud?

  • bljak007:

    Ja popio RedBull, i jedva dočekao krevet.

  • Asterixxx1:

    "Davedesetim godinama"?