Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratite pažnju

Ručnik, jastuk, četka za kosu: Ove stvari koristimo godinama, ali i one imaju rok trajanja

Shutterstock
21.05.2020.
u 11:08

Neke stvari u kućanstvu imamo i koristimo godinama, nesvjesni da i njima prođe rok trajanja, kad-tad.

Iako mnogi misle da rok trajanja ističe samo hrani i kozmetici, to baš i nije tako piše BrightSide koji je napravio popis stvari i objasnio zašto nakon određenog vremena više nisu sigurne za upotrebu.

Jastuk
S vremenom se u njima nakupi veliki broj grinja koji dovodi do alergija, ali i do iritacije kože. Također, promijene oblik pa može doći do bolova u vratu.

Spužva za kupanje
Nakon 2 tjedna ju bacite i kupite novu - na njoj se stvara bezbroj gljivica i infekcija. Također, papuče su savršene za širenje gljivičnih infekcija, pa bi bilo dobro da ih perete što češće, a svakih pola godine kupite nove.

Ručnik 
Odličan 'teritorij' za razvoj bakterija je mokar i vlažan ručnik, a čak ni redovito pranje neće skroz riješiti taj problem, pa bi bilo dobro da ih zamijenite novima nakon godinu dana do tri. Još jedna stvar u kupaonici koju treba redovito mijenjati, najbolje svaka tri mjeseca, je četkica za zube. Vlakna gube oblik, pa nema više istu svrhu.

Što vaš dom govori o vama? Pogledajte video:

Parfem ili toaletna voda
Sadrže esencijalna ulja koja ishlape, ako je otvorena bočica, nakon dvije godine. Ako nije, onda im se rok trajanja produži za još jednu godinu. Promijenite ih svakih godinu do tri, a nakon godinu dana trebalo bi mijenjati i četke za kosu. Čistite ih barem jednom tjedno.

Dječja oprema
Kada je riječ o dječjim stvarima njihove dude trebalo bi zamijeniti svakih 2 do 5 tjedana, ovisno o tome koliko ih koriste. Na njima se razvija mnoštvo bakterija. Autosjedalicu pak zamijenite svakih 6 do 10 godina - mijenjaju oblik i nisu više sigurne za mlađu djecu.

Odjeća
Grudnjak često gubi oblik, pa postane prevelik ili premalen. To se događa nakon godinu do dvije, pa bi bilo dobro otići u trgovinu po novi. U isto vrijeme možete kupiti i tenisice za trčanje jer nakon gubitka njihovog oblika opterećujete zglobove.

Sredstvo za dezinfekciju
S vremenom postaje sve manje efikasno, u prosjeku nakon tri mjeseca.

Aparat za gašenje požara
Ova stvar je, uz autosjedalicu, ona koja dugo traje. Ako se ne pojavi nikakvo oštećenje prije, aparat za gašenje požara možete imati i do 15 godina.

Produžni kabel 
On ima određeni kapacitet i ako to 'premaši' može doći do ozbiljnih posljedica, pa ga mijenjajte svakih godinu do dvije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije