Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekološki osvještena priprema hrane

Roštiljate na otvorenom? Evo na što stručnjaci upozoravaju da pripazite

Pixabay/Ilustracija
21.05.2023.
u 07:00

Kako biste smanjili rizik, ispod mesa stavite aluminijsku foliju, kako masnoća koja s njega kapa ne bi padala izravno na ugljen ili žeravicu, jedan je od savjeta stručnjaka za sigurno i 'čisto' roštiljanje na otvorenom.

Iako su pogodnosti roštiljanja na otvorenom neupitne, ono za sobom može ostaviti i manje privlačne učinke na okoliš. Studije tako pokazuju da roštilji, posebno oni na drveni ugljen, pri svakoj uporabi u zrak ispuštaju značajnu količinu ugljičnog dioksida, a kumulativni učinak tih stakleničkih plinova pridonosi globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Također, potražnja za drvenim ugljenom (koji se proizvodi od spaljenog drva) može poticati krčenje šuma i osloboditi daljnje emisije stakleničkih plinova iz procesa proizvodnje drvenog ugljena (izgaranje velikih količina drva proizvodi ugljični dioksid, ugljični monoksid i metan). Sve to skupa može umanjiti cilj kojim se, kako kaže kuharica Sarah Glover, trebaju voditi svi ljubitelji roštilja na otvorenom: “Ostavite prostor boljim nego što ste ga našli i nikada ne uzimajte zdravo za gotovo ono što dobivate od boravka na otvorenom.” A evo što za roštiljanje na otvorenom savjetuju drugi profesionalni kuhari i ekološki stručnjaci: 

Potražite visokokvalitetni čisti drveni ugljen: Briketi od drvenog ugljena popularni su za kućne roštilje, budući da ih je lako zapaliti bez pomoći tekućine za paljenje i daju ravnomjernu toplinu roštilju, no ti kompozitni komadi često idu zajedno s kemijskim dodacima koji im produljuju vrijeme gorenja i pomažu u održavanju oblika. Kuhar Luis Mata ih zato ne preporučuje za ekološki osviješteno kuhanje. Umjesto toga, on kaže da je ključ ekološkog roštiljanja na upotreba drvenog ugljena najviše kvalitete koji možete nabaviti, a savjetuje Binchotan, japanski ugljen izrađen od tvrdog drveta koji je poznat kao najčišći na svijetu. "Gori duže, toplije i čišće od bilo kojeg drugog drvenog ugljena ili briketa, a također je bez dima i mirisa i može se ponovno upotrijebiti.”

GALERIJA: Genijalni trikovi za roštilj zbog kojih ćete se pitati zašto to niste znali prije

1/9

Izbjegavajte štetne proizvode za potpalu: Za paljenje drvenog ugljena (osobito drvenog ugljena u komadima) potreban je pokretač vatre, a iako je za to popularna naftna tekućina, stručnjaci je uglavnom ne preporučuju.“Tekućina za potpalu sastoji se od ugljikovodika koji mogu biti toksični, a ako se progutaju mogu uzrokovati i bolove u želucu ili grlu, povraćanje, otežano disanje i iritaciju kože i očiju”, rekao je za HuffPost Ben Jablonski, izvršni direktor i suosnivač The Good Charcoal. Te tvrdnje podupire i Centar za održivu tehnologiju Sveučilišta u Illinoisu, navodeći da "tekućina za upaljače, kada se zapali, uzrokuje onečišćenje zraka, kao npr. stvaranje Policikličkih aromatskih ugljikovodika ili PAU spojeva."

Okrug Pima, Arizona, izdao je zato još 2016. upozorenje o korištenju tekućine za upaljače na roštiljima ističući da ona, kada se pomiješa s intenzivnim sunčevim zračenjem, zbog kemikalija koje sadrži stvara zagađivač koji se naziva prizemni ozon. Povišene razine prizemnog ozona mogu utjecati na djecu, ljude koji rade ili vježbaju vani, starije osobe i osobe s plućnim ili srčanim bolestima, a prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša izloženost prizemnom ozonu može kod svih uzrokovati i razne zdravstvene smetnje poput kašlja, otežanog disanja i povećane ranjivosti pluća. 

VEZANI ČLANCI:

Ako je moguće, prijeđite na roštilj na prirodni plin: Roštilji na drveni ugljen imaju ozbiljne fanove među entuzijastima roštiljanja, ali nisu jedina opcija, a ako stvarno želite optimizirati svoje ekološke postupke pri roštiljanju, razmislite o roštilju na prirodni plin za koji mnogi ističu da je i najbolja ekološka opcija.

Spriječite mogući požar: Kako biste smanjili rizik od požara, stavite aluminijsku foliju ispod mesa kako masnoća koja kapa ne bi padala izravno na ugljen/žeravicu. Druga je opcija korištenje posude za sakupljanje kapljica masnoće, a umjesto da pustite da se roštilj nakon što završite sam ugasi, zatvorite mu poklopac i sve ventilacijske otvore. Isto tako, isključite roštilj čim je hrana spremna. "Kada se koristi roštilj na drveni ugljen, većina ljudi pusti da ugljen sam izgori i ugasi se što može potrajati satima. Zato kada ste gotovi s roštiljanjem radije jednostavno zatvorite poklopac na roštilju i zatvorite sve ventilacijske otvore ili pregrade", savjetuju stručnjaci.

VEZANI ČLANCI:

Brikete bacite u smeće, a komade drvenog ugljena prenamijenite u gnojivo: Drveni ugljen se često nakon roštiljanja može ponovno upotrijebiti, naravno ako nije potpuno izgorio, a sve dok koristite ugljen bez aditiva, možete ga iskoristiti i kao gnojivo. Naime pepeo sadrži kalijev karbonat koji je hranjiv za mnoge biljke, a može povećati i pH razinu u tlu. Ipak, nemojte koristiti pepeo od drvenog ugljena s biljkama koje vole kiselinu, niti s tek zasađenim sadnicama i sjemenkama.”Bacanje nekoliko komada iskorištenog drvenog ugljena u kompostnu hrpu može pomoći procesu kompostiranja. Ugljen povećava sadržaj ugljika u kompostnoj hrpi, a ugljik je važan za osiguravanje energije mikroorganizmima dok oni razgrađuju organsku tvar u kompostu", kažu stručnjaci.

VIDEO: Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
20:40 21.05.2023.

prva slika nije rostilj nego poznati americki oganj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije