Osjećate da vam se sprema prehlada? Umjesto da posegnete za raznim tabletama, uzmite lonac i štapni mikser – jer upravo zdjela domaće juhe može biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv zimskih virusa. Tako tvrdi nutricionist Robbie Puddick, koji je za Daily Mail otkrio da redovite porcije juhe mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i spriječiti sezonske bolesti. “Juha je po prirodi vrlo zdrava namirnica – lako se probavlja, a tijelu daje bioraspoložive hranjive tvari”, objašnjava Puddick, “Proteini iz mesa i spojevi iz povrća lakše se apsorbiraju, što dodatno podržava zdravlje crijeva i imunitet.”
Zašto je domaća juha bolja od kupovne?
Iako je lakše otvoriti konzervu, većina gotovih juha puna je šećera i aditiva. Domaća verzija, s povrćem, začinima i svježim biljem, ne samo da je zdravija, već i pomaže tijelu da se prirodno bori protiv infekcija. Osim što nas grije, vruća juha može pomoći i kod razrjeđivanja sluzi, smirivanja grla i ublažavanja začepljenosti nosa.
Znanstveni dokazi to potvrđuju — istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da su se osobe koje su pile juhu tijekom oporavka od COVID-19 oporavile do 2,5 dana brže, uz blaže simptome i niže razine upalnih markera.
Tri juhe koje hrane tijelo i jačaju imunitet
1. Gulaš juha – mađarska klasika za snagu i toplinu
Tradicionalno jelo puno proteina, vlakana i začina koji potiču cirkulaciju. Češnjak u ovoj juhi sadrži alicin, spoj koji stimulira imunološke stanice i pomaže tijelu da se obrani od virusa. “Ako jedete češnjak redovito – recimo, u juhama nekoliko puta tjedno – to je prava mala imunološka pobjeda,” kaže Puddick. Grčki jogurt dodaje se za kremastu teksturu, a probiotici u njemu potiču zdravu crijevnu floru — ključnu za snažan imunitet.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckan luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene paprike
- 400 g govedine nasjeckane na kockice
- 400 g gljiva, narezanih na ploške
- 1 mrkva, nasjeckana na kockice
- 1 l goveđeg temeljca
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice
- 200 g krumpira, narezanog na kockice
- 100 g običnog prirodnog ili grčkog jogurta
- 50 g svježeg peršina, grubo nasjeckanog
Priprema: Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Pržite luk, češnjak i papriku dok ne omekšaju. Dodajte govedinu i miješajte dok ravnomjerno ne porumeni. Dodajte gljive i mrkvu i kuhajte dok ne omekšaju. Ulijte temeljac i rajčice te začinite solju i paprom. Promiješajte da se sjedini i pustite da zavrije. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte do 1 sat. Dodajte krumpir i kuhajte otkriveno 20 - 30 minuta ili dok krumpir ne omekša. Ulijte u zdjelice i prelijte žlicom jogurta i nasjeckanim peršinom.
2. Juha od rajčice – klasična crvena snaga vitamina C
Zaboravite konzervu pune šećera — domaća verzija je bogata vitaminom C, cinkom i vlaknima. Dodavanje bijelog graha pruža dodatne proteine koji sprječavaju osjećaj gladi. Puddick savjetuje da juha od rajčice bude dio većeg obroka, uz jaja, piletinu ili tost s lososom. “Hrana je najbolji izvor vitamina – u pravoj ravnoteži, bez potrebe za dodacima.”
Sastojci:
- 1,5 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 velike mrkve, nasjeckane
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 x 400 g konzerve cijelih ili nasjeckanih rajčica
- 2 x 400 g konzerve bijelog graha
- 700 ml vode ili povrtnog temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Šaka svježeg bosiljka, za posluživanje
Priprema: U veliku tavu ulijte ulje. Dodajte mrkvu i luk te pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i pirjajte još 3-4 minute. Dodajte rajčice i smanjite vatru na nisku/srednju. Kuhajte 25 minuta kako biste smanjili kiselost rajčica. Dodajte grah i temeljac, začinite solju i paprom te pirjajte još 10 minuta. Ugasite vatru i dodajte vrhnje, prebacite u blender ili miksajte štapnim mikserom dok ne postane glatko. Pospite svježim bosiljkom i poslužite.
3. Juha od pečene cvjetače i komorača – superhrana u zdjeli
Cvjetača je prepuna vitamina C i K, dok komorač i bosiljak nude antioksidanse i protuupalna svojstva. Dodavanje malo slanine, lješnjaka ili oraha daje proteine i zdrave masnoće koje potiču sitost i štite srce. “Mnogi misle da je svaka upala loša, ali u stvarnosti je to prirodan obrambeni mehanizam našeg tijela,” objašnjava Puddick. “Bilje i začini s protuupalnim svojstvima samo pomažu da taj odgovor bude uravnotežen.”
Sastojci:
- 1 velika glavica cvjetače, narezana
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mala glavica komorača, grubo nasjeckana
- 1 ljutika, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili mljevena
- 150 ml vode
- 800 ml pilećeg temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 2 lovorova lista
- 150 g slanine, narezane na kockice
- 60 g lješnjaka
- 1 mala šaka vlasca, narezanog
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom. Na limu za pečenje stavite 2 žlice ulja na cvjetaču. Začinite solju i paprom. Pecite cvjetaču 30-35 minuta ili dok ne porumeni sa svih strana i ne omekša. Dok se cvjetača peče, u veliku tavu na srednjoj vatri dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Pržite ljutiku, komorač i češnjak dok ne omekšaju (5-8 minuta). Dodajte 150 ml vode i kuhajte dok uglavnom ne ispari (oko 5 minuta). Dodajte pečenu cvjetaču, temeljac, vrhnje i lovorov list; lagano začinite solju i paprom. Zakuhajte, smanjite vatru i pirjajte dok cvjetača ne omekša, 20 minuta. Dok se juha krčka, popržite slaninu u maloj tavi s neprianjajućim dnom i ostavite sa strane. Nema potrebe dodavati ulje jer će slanina ispuštati ulja. U istoj tavi popržite lješnjake dok ne postanu zlatni i pečeni. Ostavite sa strane da se ohlade, a zatim grubo nasjeckajte. Izvadite lovorov list iz juhe i bacite ga. Ostavite smjesu cvjetače da se malo ohladi prije nego što je upotrijebite blender ili štapni/ubodni mikser dok ne dobijete glatku konzistenciju. Poslužite posipano slaninom i lješnjacima.
Topla, domaća juha nije samo hrana za dušu – to je najjednostavniji način da tijelo opskrbite hranjivim tvarima, ojačate imunitet i brže se oporavite. Zato, kad vas idući put uhvati zimski umor ili osjećaj da ćete “pokupiti nešto”, ne trčite u ljekarnu – zavrnite rukave i skuhajte juhu!