Ugrijat će vam dušu i tijelo: Kremaste i bogate sezonske juhe koje morate kušati ove jeseni
Kada temperature padnu, a dani postanu kraći, tada nema boljeg načina da se ugrijemo nego zdjelom guste, kremaste juhe. Jesen je pravo vrijeme za to jer je to sezona bundeve, batata, mrkve i drugih namirnica koje se pretvaraju u savršeno glatke i mirisne juhe koje griju dušu jednako kao i tijelo. Ovih šest sezonskih juhi trebate probati ove jeseni, piše BBC.
Povrtna juha: Ova juha pravi je obrok sama za sebe jer je prepuna zdravog povrća, začina i aromatičnih sastojaka. Miris koji se širi kuhinjom dok se povrće lagano krčka u loncu budi osjećaj doma, topline i utjehe. Bilo da je riječ o laganoj juhi za početak obroka ili gustoj, zasitnoj varijanti koja može stajati kao glavno jelo, povrtna juha uvijek donosi porciju zdravlja i okusa u svakodnevicu. Kombinacija luka, češnjaka, začinskog bilja, čili papričica i povrća ugrijat će vas u hladnim jesenskim danima.
Juha od muškatne tikve: Jesen je gotovo nezamisliva bez mirisa i okusa juhe od muškatne tikve. Njezina prirodna slatkoća, baršunasta tekstura i topla zlatno-narančasta boja stvaraju savršenu utjehu u zdjeli, idealnu za hladnije dane. Uz dodatak začina poput đumbira i crvene paprike, ova juha postaje kremasta, mirisna i nevjerojatno hranjiva. Pečenje tikve, umjesto kuhanja u tavi, ističe okus povrća i stvara bogatu juhu bez dodanih mliječnih proizvoda. Juhu poslužite vruću uz dodatak hrskavog kruha.
Juha od batata: Juha od batata savršen je izbor za one koji traže toplo, hranjivo i blago slatkasto jelo koje će uljepšati svaku jesensku ili zimsku večer. Batat svojom kremastom teksturom i bogatom aromom stvara savršenu osnovu za baršunastu juhu, a u kombinaciji s đumbirom, češnjakom ili čili pahuljicama pretvara se u pravo malo kulinarsko utočište u zdjeli. Jednostavna za pripremu, a puna okusa i boja, juha od batata idealna je za trenutke kada želite zdravi i utješni obrok. Može se i zamrznuti za buduće ručkove i večere.
Juha od mrkve s curryjem: Spoj jednostavnosti i egzotičnih okusa u jednoj zdjeli. Slatkoća mrkve savršeno se nadopunjuje toplim, aromatičnim notama curryja. Ova lagano začinjena juha od mrkve je jednostavna za pripremu, a opet je ukusna večera za hladnu zimsku večer. Ono što ovu juhu čini svilenkastom i raskošnom je maslac. Prije posluživanja juhu ulijte u zdjelice i pospite korijanderom.
Juha od bundeve: Juha od bundeve pravi je simbol jeseni. Mirisna, kremasta toplina u zdjeli odmah budi osjećaj udobnosti. Prirodna slatkoća bundeve savršeno se slaže s blagim začinima poput muškatnog oraščića, cimeta ili đumbira, stvarajući juhu koja je i hranjiva i izuzetno ukusna. Idealna je za hladne dane kao predjelo ili glavno jelo. Poslužite ju s malo vrhnja i tostiranih sjemenki bundeve.
Juha od cvjetače: Jednostavna za pripremu, a izuzetno svestrana, može se poslužiti kao lagano predjelo ili glavno jelo, a dodatkom začina ili vrhnja postaje prava delikatesa za svaku priliku. Ova bogata i kremasta juha savršena je za hladan dan, a uz to je i jeftina.