Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pušači, jeste li znali? Cigarete sadrže šećer, a on ima jako štetan utjecaj, kažu znanstvenici

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje.
29. listopada 2018. u 14:39 0 komentara 914 prikaza
Foto: Shutterstock

Jako malo pušača svjesno je toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research. 

Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju 'gorčinu' cigarete, zbog čega se njezin dim lakše inhalira. No oni istodobno povećavaju količinu štetnih kemikalija u duhanskom dimu kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrew Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Sveučilištu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu. 

žene su ugroženije Od pušenja 20 cigareta dnevno gora je ova svakodnevna aktivnost koji svi radimo

"Brojni sudionici istraživanja rekli su nam da žele znati više o šećeru u cigaretama. Evo prilike", rekao je za Reuters Helth Seidenberg. 

On i kolege pratili su 4350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama. 

Na kraju eksperimenta sudionici su morali odgovoriti na dva pitanja o dodanim šećerima u cigaretama: "Dodaje li se šećer u cigarete?" i "Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duhanskom dimu. Jeste li prije početka studije ikad čuli za ovakvu posljedicu dodavanja šećera?"

ISTRAŽIVANJE Pasivno pušenje kod djece povećava rizik od kroničnih plućnih bolesti u odrasloj dobi

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 sudionika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 posto ih je znalo da dodani šećeri povećavaju toksine u duhanskom dimu. Seedenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili. 

Odlučio je s kolegama početi raditi na porukama o postojanju šećera u cigaretama.

Pušenje Dnevna bolnica Odsad ovisnici mogu tri tjedna na bolovanje za odvikavanje od pušenja

U kampanji organiziranoj u Australiji  Seidenberg i kolege upozoravaju na to pjesmom "Sugar, sugar" dok na ekranu piše: "Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak okus duhana, no štetnost pušenja i cigareta ne može se skriti".

Treba podsjetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva ovisnost jer stimulira dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osjećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog privremenosti osjećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu.

pušenje nezdrava navika Otkrivena još jedna negativna posljedica: Evo što pušenje čini vašem tijelu

No neki od aditiva u cigaretama stimuliraju nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači. 

>> Pogledajte simptome koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.