Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Odsad ovisnici mogu tri tjedna na bolovanje za odvikavanje od pušenja

Pacijenti ne ostaju u bolnici, nego dolaze svakodnevno tri tjedna, a pojedinima će liječnici dati i lijekove koji smanjuju želju za nikotinom
21. lipnja 2018. u 20:27 0 komentara 2695 prikaza
Pušenje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Pokreće se prva dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o duhanu koja će tijekom tri tjedna uz terapije, lijekove i edukaciju pušače rješavati ovisnosti besplatno, na liječničku uputnicu. Za trajanja liječenja stječe se pravo na ta tri tjedna bolovanja.

Pušenje Želite li zapaliti? Medicinska sestra objavila uznemirujući video: Evo kako izgledaju pušačka pluća

Program je to osmišljen u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan na zagrebačkom Jankomiru gdje trenutačno okupljaju prvu skupinu pacijenata za liječenje ovisnosti o pušenju, a broj ljudi u grupi limitirali su na 15. Osim nikotinske ovisnosti, jedini je uvjet punoljetnost budući da je riječ o bolnici za odrasle osobe.

Pretrage i edukacija

Nema hospitalizacije, nego pacijenti ovisnici dolaze svakodnevno tri tjedna, a pojedinima će liječnici dati i lijekove koji smanjuju želju za nikotinom i koji će biti o trošku bolnice, a svima će nasumce provjeravati razinu ugljikova monoksida u organizmu aparatom koji je bolnica kupila upravo za taj originalni program liječenja. Riječ je o uređaju nalik alkometru gdje upuhivanjem zraka aparat “izbacuje” razinu ugljikova monoksida u organizmu pacijenta. Poanta nije samo kontrola pušača na liječenju nego i motivacija da vide napredak i prednosti prestanka pušenja.

Pušenje Prestanite pušiti! Uznemirujuće istraživanje: Evo što samo jedna cigareta dnevno radi vašem zdravlju

– Ta tri tjedna uključuju pripremu, prestanak pušenja i naše praćenje u ranoj apstinenciji s tim da ostavljamo mogućnost prilagodbe trajanja programa. Na indikacijski razgovor pacijent dođe s uputnicom liječnika te procjenjujemo koliko je motiviran za prestanak pušenja. Tada kreće u dnevnu bolnicu i obavlja rutinske laboratorijske pretrage – opisuje početak programa liječenja od pušenja dr. Irena Rojnić Palavra, psihijatrica iz spomenute bolnice.

Polaznici programa čut će puno sadržaja od različitih stručnjaka s ciljem edukacije o ovisnosti od koje se pokušavaju odviknuti, a tada će stručni tim vidjeti i tko je kandidat za lijekove protiv pušenja. Lijekovi su to koji djeluju na nikotinske receptore, smanjuju žudnju i apstinencijske smetnje. Konkretan prestanak pušenja jest prvog dana trećeg tjedna dnevne bolnice protiv pušenja kada je najveći fokus na grupama podrške.

Pušenje Svjetski dan nepušenja U svijetu godišnje od posljedica pušenja premine 7 milijuna ljudi

U proces liječenja trebala bi se uključiti obitelj, baš kao i kod liječenja svake ovisnosti, a pacijentima su grupe podrške na raspolaganju i kada program završi. Iako formalno program započinje kada se okupi prva skupina pacijenata, liječnici su zainteresirane pacijente koji su u bolnici u Jankomiru iz nekih drugih razloga već motivirali da se riješe i te ovisnosti. Kao i ostali pacijenti na Jankomiru, tako će se i pušači u tretmanu moći uključiti u kreativne aktivnosti, koristiti bolničku teretanu, ići u zajedničke posjete muzejima i slično.

Podrška u apstinenciji

– Htjeli smo biti uz njih u najosjetljivijem razdoblju neposredno nakon prekida pušenja. Tako da imaju kontakt s nama kada je vjerojatnost recidiva jako velika. Posvetiti se tri tjedna nije nešto vremenski zahtjevno kad izračunamo koliko se dnevno vremena potroši da bi se popušila kutija cigareta – poručuje dr. Davor Bodor, voditelj dnevne bolnice, pozivajući sve pušače da donesu odluku o liječenju. Osim psihijatara, u liječenje od pušenja uključena je psihologinja Ivana Bahun, dr. Mateja Janković, internistica iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, mag. paed. soc. Ana Rakić, radni terapeut Anita Jagustović i više medicinske sestre Renata Krčelić i Kristina Vutmej. Prijave su na broj telefona: 01 3430 001 ili centralno.narucivanje@pbsvi.hr.

Pogledajte i galeriju: Bubrezi su jedni od najvažnijih organa u tijelu, evo kako ih održati zdravima

Pušenje
1 / 9
Bubrezi su među najvažnijim organima u našem tijelu, a glavni im je zadatak izlučivanje štetnih tvari iz organizma.
pušenje nezdrava navika Otkrivena još jedna negativna posljedica: Evo što pušenje čini vašem tijelu alkohol i cigarete Ilegalne zdravije Alkohol i duhan štetniji od marihuane, Hrvati među vodećim konzumentima u svijetu

Što se sve događa u trotjednom procesu odvikavanja

1. tjedan pacijent se priprema za liječenje
Pacijent se prijavljuje za liječenje pušenja i s uputnicom svojeg obiteljskog liječnika dolazi u bolnicu na Jankomiru te obavlja osnovne laboratorijske pretrage i prolazi razgovor sa psihijatrom koji će utvrditi je li motiviran.

2. tjedan se obrazuje i radi sa stručnjacima
Edukacija o ovisnosti o nikotinu, kreativne vježbe, radionice, ispunjavanje posebnih testova s ciljem motivacije za prestanak pušenja – primjerice računanje potrošenog vremena i novca na pušenje.

3. tjedan prestaje pušiti i uči izdržati apstinenciju
Prvog dana trećeg tjedna prestaje se pušiti i radi na grupnoj podršci da se izdrži najranija faza apstinencije. U tomu će pojedinima pomagati i lijekovi koje će dobiti prema procjeni liječnika.

Svijest o šećernoj bolesti
Svijest o šećernoj bolesti
Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj! Evo koji su simptomi
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.