Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Puppa, lutalica s Trešnjevke, uživa u svom novom domu

Tvorovi su dinamični kućni ljubimci i nisu za obitelji s malom djecom, ističu u Udruzi Tvorum, koja se brinula o životinji do udomljenja
24. veljače 2014. u 18:50 0 komentara 730 prikaza
Tvor Puppa
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga ljubitelja tvorova Tvorum nedavno je proslavila četvrti rođendan, a najljepši poklon koji su mogli dobiti darivali su si sami - sretno su udomili još jednog tvora. Svoj dom je nakon Ruby, Peppera, Phoenix, Roka, Pie, Jackyja, Zaxa, Luckyja, Beetoo, Mede, Malene, Pumbe Johnnyja, Nessie, Timona, Lokija i Zizi pronašla i Puppa.

Sakrila se pod auto

- Puppa je na našu skrb stigla krajem prošle godine, nakon što je lutala Trešnjevkom. Pronašli su je ispod automobila, prestrašenu od prometa, prolaznika i pasa. Svoju je nalaznicu od straha ugrizla i zbog toga je prošla i nadzor za bjesnoću u veterinarskoj ambulanti - kaže Petra Logožar, Nakon nekoliko tjedana proglašena je zdravom i tad je bila spremna za sve što je u Tvorumu obvezno želite li preko njih udomiti tvora.

Tvor Puppa | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

- Svi tvorovi u čijem udomljavanju posredujemo prošli su veterinarski pregled, mikročipirani su, najmanje jednom cijepljeni protiv štenećaka i cijepljeni protiv bjesnoće. Osim redovnih cijepljenja, očišćeni su od unutarnjih i vanjskih parazita, a ako nije prerano za zahvat – i kastrirani. Ukoliko je za zahvat prerano, on se obavlja nakon udomljenja kada tvor napuni 9 mjeseci života i potpuno se razvije - objašnjava Petra. Sve preglede prošla je i Puppa, a njezina udomiteljica strpljivo je čekala i pripremala sebe, dom i ukućane na dolazak novog ljubimca.
Bilo je više zainteresiranih udomitelja, sa svima je obavljen razgovor, nakon čega su procijenili gdje će joj biti najbolje. Tome je pridonijela i činjenica da se udomiteljica vrlo detaljno informirala o potrebama tvorova općenito, a i o Puppinim potrebama.

Pomogli mnogima

- Odluka o tvoru kao kućnom ljubimcu treba biti odluka svih članova kućanstva. Tvorovi radi svoje energičnosti i dinamičnosti te igre u kojoj mogu i ugristi nisu adekvatni ljubimci za obitelji s malom djecom. Ima iznimaka, ali su rijetke. Udomitelji potpisuju udomiteljski ugovor kojim se obavezuu da će tvoru osigurati prikladne životne uvjete, da će prostor u kojem će tvor boraviti i slobodno se kretati primjereno osigurati i zaštititi. Mora biti svjestan potreba tvora i prihvatiti obavezu da će svom novom cimeru posvetiti minimalno tri sata dnevno, a u vrijeme odsutnosti osigurati čuvanje. Prehrana i zdravstvena skrb trebaju biti sukladni potrebama tvora koji je mesojed - obrazlaže Petra i dodaje kako u slučaju da iz bilo kojeg razloga udomitelj ne može prikladno skrbiti o tvoru mora o tome obavijestiti Tvorum te dogovoriti vraćanje udomljene životinje. Udomitelj bez znanja i suglasnosti Udruge ne smije prodavati, poklanjati, udomljavati ili na neki drugi način tvoru pronaći novi dom. Tijekom posljednje četiri godine Tvorum je pomogao stotinama vlasnika i informirao potencijalne vlasnike i zaljubljenika u tvorove o potrebama ovih živahnih kućnih ljubimaca, a često puta informacije od njih tražili su i veterinari.

http://www.vecernji.hr/moj-kvart/prije-deset-godina-zaljubila-se-u-tvorove-vjeverice-na-kofeinu-510749

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.