Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znak alzheimera

Prvi znak teške demencije je problem sa snom

starica
Reuters
13.03.2013.
u 14:40

Novo istraživanje upozorava da isprekidan i nekvalitetan san može biti prvi znak Alzheimera...

Iako su problemi sa snom uobičajeni kod osoba oboljelih od Alzheimera, problematičan san s čestim buđenjem i prevrtanjem po krevetu može biti rani znak ove bolesti, otkrila je nova studija sa sveučilišta u Washingtonu. U prvoj fazi, osim prekinutog sna, nema karakterističnog zaboravljanja i drugih kognitivnih poremećaja kao u poodmakloj bolesti. Pri liječenju oboljelih promjene u navikama spavanja koje su posljedica liječenja, tvrdi voditelj studije David Holtzman, mogu poslužiti kao pokazatelj uspješnosti liječenja. 

Reagirati na prvi znak...

Plak na mozgu može prouzročiti Alzheimerovu bolest, što je dokazano prijašnjim istraživanjima, a na miševima je dokazano i da on utječe na gubitak sna.

Nova studija provedena na 145 volontera iz University's Alzheimer's Disease Research Centre dokazala je da spinalna tekućina kod 32 ispitanika koji su svi redom bili kognitivno zdravi, sadrži amiloidni plak u mozgu. Ispitanici kod kojih je u spinalnoj tekućini pronađen plak slabije su spavali, iako su u krevetu prosječno proveli isti broj sati. Češće su bili budni od ljudi koji nisu imali markere za razvoj demencije, Daily Mail.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije