Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Provjerite da li imate osteoporozu

U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju
25. studenoga 2021. u 09:35 1052 prikaza
Foto: Shuttershock

U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju u organizaciji Hrvatskog društva za osteoporozu i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u sklopu javnozdravstvene kampanje Aktivno za zdrave kosti. Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140  Zagrepčanki i Zagrepčana. Akcija probira provodit će se  do kraja godine, a  zainteresirane građane pozivamo da se predbilježe za pregled na broj telefona 091 2332 723.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost  prevencije i rane dijagnostike osteoporoze a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj  je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 % dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Rezervirajte svoj termin za pregled gustoće kostiju i budite aktivni za zdrave kosti!

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti