Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE ALERGIČARIMA

Proljeće nosi i alergije: Stručnjaci savjetuju na što pripaziti

Poliklinika Pupillam
Foto: Shutterstock
1/5
24.03.2023.
u 11:53

Popiti nešto na svoju ruku ili ne? Što možemo učiniti u suzbijanju alergija odgovorila je subspecijalistica pulmologije u poliklinici Pupillam, dr.sc. Eugenija Basioli Kasap

Sunce, lijepo vrijeme, topliji i duži dani, povećan broj pozitivnih emocija. Sve ovo za nekoga opis je proljeća ukratko, no postoji i velik broj one populacije koja se s ovakvom definicijom ne bi baš složila. Neki će to isto sunce gledati kroz suzne oči, začepljen nos, poteškoće s disanjem, crvenilo i razne druge popratne pojave koje su nažalost svakodnevnica koja dolazi skupa s proljećem. Za alergične osobe, pitanje je uglavnom uvijek samo jedno – kako i kada će ovo više prestati. Odgovor smo potražili u poliklinici Pupillam u razgovoru sa subspecijalisticom pulmologije, doktoricom Eugenijom Basioli Kasap.

Dr.sc. Eugenija Basioli Kasap
Foto: Dino Stanin/Pixsell

- Svrbež nosa, kihanje, očni simptomi, poteškoće s disanjem i kožne promjene najčešće su manifestacije alergijskih bolesti. Kako bi ih spriječili bitna je kontrola okoliša s ciljem smanjivanja koncentracije alergena tzv. „okidača“ u kombinaciji s farmakološkim liječenjem barem dva tjedna prije početka sezone ako govorimo o proljetnim alergijama. Osim toga zdravlje treba održavati s dovoljno tjelovježbe i sna radi opće zdravstvene dobrobiti – pojasnila je doktorica. Zanimljivo je, kaže, što ponekim pacijentima uvijek više odgovara liječiti se na svoju ruku, no vjerovati stručnjacima.

- Danas se na tržištu nudi velik broj prirodnih preparata koji pomažu u ublažavanju alergijskih reakcija. Najčešće se koristi ulje crnog kima koje je u eksperimentalnim i kliničkim studijama pokazalo antioksidativna, imunomodulirajuća, protuupalna, antialergijska, antitusivna i bronhodilatacijska svojstva, a uglavnom dovodi do smanjenja subjektivnog osjećaja alergije, zatim vitamin C koji smanjuje djelovanje histamina utječući na njegovu razgradnju i eliminaciju, te kalcij koji smanjuje propusnost krvnih žila – potvrđuje doktorica Basioli Kasap.

Dr.sc. Eugenija Basioli Kasap
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Bitno je povjerenje između stručnjaka i alergičara

Iako je uzimanje preparata na vlastitu odgovornost popularno, doktorica Basioli Kasap kaže, to može biti itekako opasna igra.

- Uzimanje preparata na vlastitu ruku nažalost može dovesti do kobnih posljedica kod jakih alergijskih reakcija. Naime učinkovito liječenje alergijskih bolesti zahtjeva razvoj partnerstva između atopičara i pružatelja zdravstvenih usluga kako bi stekao znanje, samopouzdanje i vještine za preuzimanje glavne uloge u liječenju alergije – istaknula je.

Srećom, doista postoji nešto što možemo učiniti po pitanju alergija i alergijskih napada. Ključ je ukratko u čistoći, svježem zraku i higijeni.

Foto: Shutterstock

- Osobe sklone alergijama trebale bi izbjegavati kontakt s tvarima koje im izazivaju alergiju. Ako se radi o cjelogodišnjim alergijama (grinje kućne prašine, dlaka mačke ili psa) strategija uključuje prozračivanje te redovito čišćenje prostorija uz zamjenu posteljine koja se pere na visokim temperaturama, odnosno boravak u zatvorenim prostorijama, ako se radi o alergenu iz prirode u doba kada je njegova koncentracija u zraku visoka. Redovito provjetravanje kupaonice i uklanjanje izvora vlage uključujući i renoviranje domova pogođenih vlagom i plijesni pokazalo se korisnim kao i intervencije na radnom mjestu. Svakako se savjetuje prestanak pušenja i izbjegavanje zadimljenih prostorija. Pri donošenju odluke o nabavci kućnog ljubimca treba se posavjetovati s liječnikom i svakako ga držati van spavaće sobe – detaljno je objasnila doktorica Basioli Kasap.

Porast broja alergičnih osoba dokaz je promjene načina života

Ako se u ovom tekstu niste pronašli, to je dobra vijest. No, čak i oni koji nisu alergičari, ne znači da to ne mogu postati, zato valja biti na oprezu.

- Iako je snažna povezanost alergije unutar članova obitelji, nagli porast alergičara posljednjih 30-ak godina ukazuje na činjenicu da se radi o promjenama u okolišu i načinu života, a ne isključivo o genetskoj predispoziciji. Uvjeti iz vanjskog okoliša o kojima se puno priča vjerojatno nisu glavni činioci i sve se više podupire teorija o faktorima okoliša koji nas okružuju u vlastitom domu. Izlaganje virusima i bakterijama u djetinjstvu potiče stvaranje tolerancije na strane antigene – pojašnjava detalje doktorica.

Trend je pokazao da ona djeca koja rastu u čistim i zdravim uvjetima, te su redovito cijepljena i brinu o svom imunitetu, mogu izbjeći alergije u kasnijoj dobi. Oni koji alergije nisu izbjegli, nažalost dobro znaju kada počinje „sezona alergija“ iako, doktorica Basioli Kasap tvrdi, službena „sezona“ ne postoji.

- Ne postoji određeni datum za pojedinu alergiju, ali postoji peludni kalendar za svaku županiju, a i peludna prognoza koji nam mogu biti od velike koristi jer na temelju toga možemo s bolesnikom napraviti plan liječenja. Cilj uzimanja lijekova je sprečavanje nastanka tegoba i reduciranje simptoma da ne ometaju bolesnika u svakodnevnom životu. Terapija obično počinje jednim ili kombinacijom lijekova u nižim dozama koje se ovisno o simptomima povisuju ili se dodaje novi lijek – istaknula je.

Foto: Shutterstock

Prema savjetima doktorice, ako se radi o sezonskim alergijama, terapiju je najbolje započeti dva tjedna prije cvjetanja cvijeta na koji je osoba alergična, a ako se radi o cjelogodišnjoj alergiji – terapija bi trebala biti stalno prisutna, naravno, u oba slučaja uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Alergije mogu otežati svakodnevni život

Alergije mogu otežati svakodnevni život u gotovo svim aspektima, ali dobra vijest je da ima lijeka.

- Liječenje alergijskih bolesti dugotrajan je proces i zahtjeva puno strpljenja i promjena dosadašnjih navika. Liječenje obično počinje simptomatskim lijekovima ovisno o manifestaciji alergijske bolesti. Tako imamo kortikosteroidne pripravke za intranazalnu primjenu, kapi za oči, kreme za kožu i inhalere koji djeluju lokalno ovisno o simptomima alergije, odnosno antihistaminici koji inhibiraju otpuštanje histamina u tijelu. Jedina uzročna terapija alergijskih bolesti je hiposenzibilizacija (alergijska imunoterapija) temeljena na postavci da se unošenjem u organizam rastuće doze istog alergena može postići tolerancija prema njemu. Hiposenzibilizacija ima koristan terapijski učinak u bolesnika s alergijskom astmom, osobito u bolesnika s alergijskim rinokonjuktivitisom, a ima dobar učinak i na smanjivanje hiperreaktivnosti bronha te sprječava nastanak novih preosjetljivosti na druge alergene. Može se hiposenzibilizirati na sve tri grupe polena, prašinsku grinju i antigene životinja, ali učinak je bolji kod monosenzibiliziranih. Trenutno postoje dva pristupa: subkutana imunoterapija (SCIT) kao „zlatni standard“ i sublingvalna imunoterapija (SLIT) koja ima prednost samoprimjene kod kuće. Oba pristupa smatraju se sigurnim za liječenje ako su dobro indicirani i kad se provode pod specijalističkim nadzorom. U osoba kod kojih je dobro provedena terapija ponovni kontakt s alergenom neće izazivati simptome ili će oni biti znatno blaži idućih desetak godina – potvrdila je doktorica Basioli Kasap i dodala da se pomoć može dobiti i u poliklinici Pupillam.

- U radu naše poliklinike kao tim usko surađuju iskusni otorinolaringolozi, dermatolozi i pulmolozi koji svojim znanjem uz suvremenu opremu mogu pomoći bolesnicima u borbi s alergijskim bolestima – zaključila je.

Suzne oči, crvenilo, svrabež, kihanje – sve to može otežati komunikaciju i spriječiti druženja, dogovore ili pomrsiti planove. Ukratko, alergije mogu i utječu na komunikaciju između ljudi i vas. No, čak ni alergije vas ne mogu spriječiti da ostvarite najbolju komunikaciju. Zato trebate odabrati operatera na razini kojem vjeruju čak i u zdravstvu.

Upravo A1 Hrvatska nudi najbolje opcije mreže i komunikacije, a poliklinika Pupillam s razlogom je korisnik A1 usluga. Naime, A1 nudi vrhunsku povezanost na fiksnoj i mobilnoj mreži. To znači da svi korisnici ove usluge imaju pouzdanu i sigurnu A1 fiksnu mrežu koja je također najveća u Hrvatskoj. Unutar spomenute mreže funkcionira čak 650 tisuća kućanstava i poslovnih ureda.

Uz fiksnu, tu je još i mobilna usluga čije su glavne prednosti neograničeni Internet, 5G mreža i neograničeni razgovori u svim tarifama. Za urede i poslovne objekte idealan je Officebox.

Uz Officebox možete izabrati između 5G ili 4G mobilne mreže uz maksimalnu dostupnu brzinu. Tu je još i A1 Net protect koji za urede ima pet važnih funkcija:

  • štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web adresa dok su na A1 mobilnoj mreži
  • na neupadljiv način javlja korisniku kako je krajnja lokacija koju namjerava posjetiti označena kao nesigurna i trenutno zaustavlja daljnje otvaranje web lokacije
  • zaštita je aktivna sve dok je korisnik spojen na A1 mobilnu mrežu, bilo u zemlji ili inozemstvu

Sadržaj je nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije