Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječenje

Pretili imaju manje izgleda da će preživjeti rak debelog crijeva

doktor
Arhivska fotografija
25.03.2010.
u 11:00

Znanstvenici dodaju kako je pretilost imala izrazito negativan utjecaj na muškarce.

Istraživanje američkih znanstvenika s klinike Mayo pokazalo je da pretile osobe imaju manje izgleda da će preživjeti rak debelog crijeva nakon što su prošle kroz predviđenu terapiju, prenosi Pliva.hr. Već je iz rezultata ranijih studija poznato da pretile osobe imaju veći rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.  

 

Nalazi koje je objavio časopis Clinical Cancer Research temelje se na podacima za 4380 pacijenata s rakom debelog crijeva kojima je kirurški odstranjen oboljeli dio crijeva te su nakon toga prošli kroz kemoterapiju. Praćenjem ispitanika u sljedećih osam godina utvrđeno je da pretili pacijenti imaju u prosjeku 19 posto veći rizik za povratak bolesti i smrt nego pacijenti s normalnom tjelesnom težinom. Znanstvenici dodaju kako je pretilost imala izrazito negativan utjecaj na muškarce. 

U istraživanju nije utvrđen mehanizam koji povezuje pretilost i veću stopu smrtnosti među pacijentima, no istraživači vjeruju da je ključan učinak inzulina i s njim povezanih hormona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije