Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZI ŽIVOT

Poslovnjaci bježe od brze prehrane i vode zdrav život

ured
Arhiva Večernjeg lista
17.11.2009.
u 09:37

Čak 68 posto ispitanika smatra da se i kod kuće tek povremeno zdravo hrani. Cjeloviti obrok, koji uključuje juhu i glavno jelo tijekom radnog vremena pojede tek 20 posto ispitanih, dok kod kuće to napravi njih 64 posto.

Na nužnost zdrave prehrane stručnjaci upozoravaju sve češće, a s druge strane sve češće stižu rezultati istraživanja prema kojima se moderan, poslovni čovjek hrani relativno nezdravo. Često se spominje prebrzo konzumiranje hrane, nezdrava hrana ili nezdrav raspored obroka u danu. No, to se, čini se, ne odnosi na hrvatske poslovnjake. Prema istraživanju prehrambenih navika koje su proveli časopis Poslovni savjetnik i konzultantska tvrtka Proago jedino što bi se hrvatskim poslovnjacima moglo prigovoriti je prehrana u dva obroka dnevno, kako se hrani njih 37 posto. Gotovo polovica, odnosno 47 posto, ipak, jedu redovito tri obroka u danu.

Ipak, tek 22 posto ispitanika smatra da se zdravo hrane, dok se 61 posto nastoji zdravo hraniti, ali im to ne ide od ruke. Čak 68 posto smatra da se i kod kuće tek povremeno zdravo hrani. Cjeloviti obrok, koji uključuje juhu i glavno jelo tijekom radnog vremena pojede tek 20 posto ispitanih, dok kod kuće to napravi njih 64 posto. Na poslu, ipak, trećina ispitanika jede tek sendviče ili peciva. Svoj prvi obrok više od polovice poslovnjaka pojede, kako je i najzdravije, ujutro - većinom prije posla ili odmah po dolasku na posao. Ipak, sedam je posto onih koji svoj prvi obrok pojedu tek poslijepodne.

U jelovniku poslovnjaka najviše prostora zauzima meso, a slijede u podjednakom omjeru tjestenina, variva i svježe povrće. Za glavni obrok u danu uglavnom se odvaja 15 do 30 minuta, dok kraće od 15 minuta jede 21 posto poslovnih ljudi. Relativno sporo konzumiranje hrane jedan je od razloga što čak 55 posto poslovnjaka ima normalnu tjelesnu težinu, usprkos sve manje kretanja. Višak kilograma ima 38 posto, a pretilima se smatra tek četiri posto. Dok velikoj većini obroci predstavljaju užitak i zadovoljstvo, zanimljivo je da četiri posto ispitanika obroke smatra - nepotrebnim gubljenjem vremena.

Komentara 1

DO
doktorica
09:57 17.11.2009.

A to što će oštetiti vid buljeći u kompjuter i sjedeći uništiti kralježnicu po8h i više i nije neki zdravi život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije