Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi je hvale

Posjetili smo našu plažu koju je Daily Mail proglasio jednom od najljepših na Mediteranu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
06.08.2019.
u 16:30

Općina Baška ima 3500 stanovnika i ostvaruje više od milijun i 100 tisuća noćenja, a načelnik Joško Roščić kaže da ih je i 30 posto više

Nikolina plaža u Baškoj Vodi 2015. u izboru Daily Maila svrstana je među deset najprivlačnijih plaža na Mediteranu, a godinu prije pogled s web-kamere na tzv. Nikolinu proglašen je jednim od najljepših na svijetu.

Plaža je ime dobila po sv. Nikoli Putniku, zaštitniku Baške Vode, čiji se kip nalazi na mulu pred plažom. I zaista, plaža izgleda fantastično. Izvija se posuta šljunkom i uokvirena borovima, a njome se proteže šetnica.


Idealno je za malu djecu

Na Nikolini gužva. Baška Voda puna je turista, a u 11 sati svi su na plaži.

– Svake smo godine tu jer imamo malu djecu. Idealno je. Plaža nam je glavna zabava, uvečer se malo prošetamo, poslušamo koncert pred crkvom ako ga ima. Ni ne treba nam više od toga.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Konoba i restorana je puno, cijene su pristupačnije u odnosu na druge dijelove Dalmacije – kaže nam Čehinja Lena dok pazi na svoju curicu koja skače po trampolinu. Za deset minuta dječjeg užitka izdvojila je 15 kuna.

Suncobrani se na dijelu Nikoline gdje je hlad iznajmljuju po 20 kuna, na sunčanoj strani su 30. Ležaljke su 40 kuna. Ugostiteljska ponuda na plaži na svakom je koraku.

Nema čega nema. Posebna ponuda u plažnom kafiću: 10 boca Karlovačkog piva 180, a Heinekena 200 kuna. Kuglica sladoleda 7 kuna, palačinke i kukuruz po 15.

U hladu na Nikolini zatječemo Blagu i Zoru Pehar iz Mostara. Za koji dan proslavit će 50. godišnjicu braka, a novi medeni mjesec proživljavaju u Baškoj Vodi.

– U Bašku Vodu dolazimo 18 godina, kupili smo apartman. Prije toga ljetovali smo posvuda i stvarno mogu reći da je ovdje najljepše. Privukla nas je prekrasna šetnica prema Baškom Polju i Promajni te s druge strane prema Brelima. Najljepše je u proljeće, ali uživamo i ljeti.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Ne smeta nam gužva, pogledajte koliko djece ima. Nikad u životu nisam vidjela toliko djece – oduševljena je gospođa Zora.
 Njezin je suprug Blago u Baškoj Vodi svirao na gažama gitaru u studentskom bendu i još tada maštao da će se ovdje skrasiti u mirovini, bar u jednom dijelu godine. Pitamo ih za recept dugovječnog braka.


– Ako se iz ljubavi udaš, ne treba ti recept! – kaže gospođa Zora.


Odlazimo s plaže rivom prema središtu mjesta i marini. Na terasi pred jednim od kafića načelnik Općine Joško Roščić.


– Hej, otkud vi tu, kod nas? – Večernjakova patrola nije mogla proći nezapaženo od općinske “patrole’. Prihvaćamo poziv na kavu i iz prve ruke doznajemo turističke rezultate.


– Baška Voda posljednjih je 15-ak dana puna. Sada je tu negdje oko 12.500-13.000 gostiju, ali s obzirom na to da smo plaže proširili, kapacitet im je veći pa se taj broj i ne primijeti – zadovoljan je Roščić.

Skreće pozornost na to da nema prometnih gužvi. 
Baška Voda ima velike hotele i goleme kapacitete i općina, koja ima oko 3500 stanovnika, ostvarit će oko milijun i 100 tisuća noćenja!


Šarenilom mami tržnica

– I to nije realan broj noćenja, sigurno je i 30% više jer se iznajmljuju i stanovi. Ključ ide iz ruke u ruku i nikakva nadzora nema. U Baškoj Vodi i Promajni riječ je sigurno o tisuću ležajeva.

Gube Općina, država i Županija – govori Roščić.
 Kaže da Općina organizira svakodnevna događanja, najviše u Baškoj Vodi, ali i u Bratušu i Promajni, da bi im se gosti zabavili. Iz Baške Vode svakodnevno se organiziraju izleti brodovima ili na Cetinu, imotska jezera, Kravice, Neretvu, u Dubrovnik...

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

Prije odlaska svraćamo i do tržnice. Primamljivo se šareni svježe voće i povrće. Šljive su 15 kuna, lubenice 6, nektarine i marelice po 25, grožđe 30.

– Sve je friško i domaće. Kupci to cijene, ali teško je opstati, ubiše nas trgovački centri. A kvalitetom se ne mogu uspoređivati s nama – poručuje gospođa Marica. I ona kaže da je sezona dobra, a stranci kupuju više od domaćih.

Nikolina – središnja plaža u Baškoj Vodi sustavno se uređivala od 1933. Od 2006. nositeljica je Plave zastave, a 2008. dobila je nagradu Plavi cvijet, kao najuređenija plaža na hrvatskom Jadranu

Promajna – prekrasna šljunčana plaža s borovima

Bratuš – također bijela, šljunčana plaža

Baška Voda, zahvaljujući autocesti, ali i tunelu Sveti Ilija koji prolazi kroz Biokovo, mnogima je nadohvat ruke.

Prometnih gužvi u mjestu nema.

Parkiralište se naplaćuje od 6 do 20 kuna po satu, ovisno koliko je blizu rive i plaža

Parking 6-20 kn/h

Pivo 15-20 kn

Kava 8 kn

Crkvica sv. Lovre

Crkvica sv. Lovre kasnobarokna je građevina iz 1750., lijepa je kao i crkva sv. Nikole, koja je sagrađena 1889. u neoromaničkom stilu. Nju krase vitraji Josipa Botterija Dinija kao i slikane postaje Križnoga puta Josipa Bifela. Najmlađa crkva u mjestu je crkva Svih svetih iz 1999. godine.

Muzeji

Gosti hrle u Arheološki muzej zbirki, a iznimno je atraktivan i Malakološki muzej.

Šetnica i pogled na Biokovo

Uz plažu Nikolinu adut Baške Vode je duga šetnica koja ide uz more. Tu je i mitsko Biokovo, opasno i primamljivo planinarima, ali i upozorenje domaćina da se na nju penju samo dobro opremljeni i istrenirani planinari.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9 

Kvaliteta i raznolikost smještaja 9 

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9 

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Večernja zabava i 
provod 8

Kulturni sadržaji 8 

Rekreativni sadržaji 9

Izgled plaža 10 

Inovativnost, originalnost i autohtonost 8

Opći 
dojam 9

Ukupna ocjena 89

VRSAR 95

BAŠKA VODA 89

DUGI OTOK 88

MURTER 88

ČIOVO 86

MEDULIN 86

NIN 86

MOŠĆENIČKA DRAGA 85

ŠOLTA 85

TRIBUNJ 85

VIR 85

FAŽANA 84

SUSAK 82

NOVI VINODOLSKI 81

LOVRAN 80

PIROVAC 76

PODGORA

LOPUD

KUPARI

LUMBARDA

Komentara 18

DU
Deleted user
17:51 06.08.2019.

U toj gomili ljudi ne bi se kupao da mi još i plate.

DU
Deleted user
17:37 06.08.2019.

Ima jos lijepih i neistrazenih plaza,a mozda je i bolje,da ih nikada ne nadu.

NE
Nepokolebljiv
18:14 06.08.2019.

Nemam izbora nego vjerovati da je paza divna jer ju od mnostva ljudskih tjelesa nije moguce vidjeti. More... nisam bas siguran, obzirom na sanitarne obicaje Balkanistanaca i pomanjkanje javnih zahoda, da bi se smocio u toj .... !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije