Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje žene

Ovo su činjenice o menopauzi koje morate znati

20.11.2018.
u 13:45

U Zagrebu se proteklog vikenda održao 3. Hrvatski kongres o menopauzalnoj medicini s međunarodnim sudjelovanjem koji je okupio više od sedamdeset vrhunskih stručnjaka, koji su govorili o najnovijim saznanjima na području menopauzalne medicine.

Menopauza predstavlja prekretnicu za ženu i njeno zdravlje, ali ujedno i temelj za najbolje godine života.

Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka stanica i tkivo, koji umanjuju i mijenjaju mnoge svoje funkcije. Neke od  posljedica nedostatka estrogena u tijelu rano su vidljive i naglašene te su univerzalne kod gotovo 80 do 90 posto žena. Riječ je o promjenama funkcije mozga, vrućim valovima, nesanici, umoru, lošem raspoloženju, urogenitalnoj atrofiji, napredovanju ateroskleroze i osteoporoze te gubitku elastičnosti i kolagena u vezivnim tkivima.

"U Hrvatskoj je očekivani nastup menopauze oko pedesete godine života. Brojni se faktori povezuju s rizikom ranijeg nastupa menopauze (prije četrdesete godine života), a jedan od njih je i pušenje, iako još nema znanstveno utemeljenih dokaza“, istaknula je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn te pojasnila kako menopauza nije bolest, već sasvim normalno stanje svake žene u pedesetim godinama, a žene moraju biti svjesne promjena koje ih očekuju kako bi ih lakše prihvatile. 

Starenje kože, seksualni problemi i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti samo su neke od prepreka koje mogu očekivati žene u menopauzi. 

Kako zaštititi svoje psihičko i fizičko zdravlje u videu objašnjava prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, predsjednica održanog kongresa i Hrvatskog društva za menopauzu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije