Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: LOVINAC

Ovdje počinje legendarna Majstorska cesta kojom je Beč prije 200 godina spojen sa Zadrom

Turistička patrola u mjestu Lovinac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/7
20.04.2023.
u 08:41

Turistička patrola Večernjeg lista posjetila je Lovinac, koji nudi sve blagodati gotovo netaknute prirode, ali razvija i ponudu aktivnog turizma u Lici

Zir je naziv brda usred Ličkog polja koje izranja iz ličke ravnice i prati vas na putu prema Jadranu autocestom A1 sve dok ne uđete u utrobu Velebita kroz tunel Sveti Rok. No, moj je savjet da tu iziđete s autoceste i prepustite se čarima Like koja će vam ponuditi svoju netaknutu prirodu, iskonski mir, domaću hranu, silne izvore pitke vode iz kojih se možete bez ikakva straha napiti! I gdje ćete, ako želite, shvatiti kako izgleda mirna noć pod zvijezdama, bez javne rasvjete, zvukova automobila; samo mir i tišina prirode! I sve to vam je nadohvat ruke, jer iziđete li s autoceste kod izlaza prema mjestu Svetom Roku, za nekoliko ste minuta u Lovincu, mjestu za koje je znao i bečki dvor!

– U Lovincu počinje Majstorska cesta, na našem Vrilu mudrosti, jednom od 40-ak izvora pitke vode u lovinačkom kraju. Cesta kojom je bečki dvor spojen sa Zadrom otvorena je 1825. godine, duga je 41 kilometar i povezuje Sveti Rok u Lici preko Malog Alana s Obrovcem u Dalmaciji. Riječ o remek-djelu za ondašnje uvjete gradnje jer je nastala probijanjem živih stijena s nagibom od 5,5 posto, što je u to doba bilo vrlo napredno. No, tada su i zime bile posebno jake, pa kada je snijeg okovao Velebit, putnici bi, a tuda je išla sva trgovina i poštanski promet iz Beča u Dalmaciju, ostajali u Lovincu; to su začeci našeg turizma! – priča nam Ančica Jurković iz udruge Lovinački turistički forum u kojoj s kolegama promovira i organizira događanja u destinaciji Lovinac. Ančica kaže da ne postoji planinar, zaljubljenik u prirodu koji ne poznaje Majstorsku cestu i nije došao na njezin vrh, kod Tulovih greda gdje se pruža prekrasan pogled na Jadran i gdje se cesta prestaje uspinjati po ličkom šumskom području i počinje se spuštati po kamenitim serpentinama dalmatinske strane Velebita. Petar Matovinović, vlasnik LikaBikea, nudi ture quadovima po Majstorskoj cesti, po ugovoru s Parkom prirode Velebit.

Turistička patrola u mjestu Lovinac
1/29

– Imamo i električne i obične bicikle koje dostavljamo turistima. No, ture quadovima Majstorskom cestom gostima su zanimljive i ljeti i zimi po snijegom prekrivenoj cesti – kaže Matovinović. Sve je zanimljiviji i uspon na Zir, na koji se, kažu, svatko može laganom šetnjom popeti, a tu planiraju urediti i adrenalinsku stazu s visećim mostom.

– Na području Lovinca 750 je kilometara mapiranih biciklističkih staza, a na tim trasama možete potražiti okrjepu u OPG-ovima ili na brojnim izvorima ili vrilima. Nastoje ih što više urediti i obilježiti, pogotovo Vrilo mudrosti na koje su žene nekada dolazile prati odjeću i gdje ćemo urediti infopunkt. Ljeti je atraktivno i jezero Sveti Rok gdje se može kupati, u svibnju imamo tri dana biciklijade koju organizira Udruga Srce Velebita i naš Forum, imamo Dane sira i ličkog krumpira, lani smo imali i prvi Advent u Lovincu – priča nam Ančica Jurković, rođena Zagrepčanka koja se u Liku zaljubila zahvaljujući suprugu iz Lovinca, pa dobar dio godine provode upravo u ovom raju. U Lovincu i Hrvatski izviđački savez želi imati svoj stalni kamp. Lovinac i Sv. Rok su u blizini pet nacionalnih parkova; Plitvica, Paklenice, Krke, Kornata i Sjevernog Velebita.

Sanjkalište Cvituša

– Na 350 četvornih kilometara lovinačkog kraja živi 900 ljudi, a to je možda i naša prednost jer je priroda očuvana, što je odlično za razvoj poljoprivrede i turizma. Centar događanja je izletište Cvituša gdje je uz restoran uređeno i sanjkalište, zipline dug 300 metara, igralište za djecu, ondje organiziramo gastronomske večeri, a ovog ljeta imat ćemo slikarske kampove i izložbe – ističe Hrvoje Račić koji je nekada kao načelnik Lovinca počeo promovirati razvoj turizma u svom kraju. Svi uvjeti za to postoje; u blizini su i Cerovačke pećine, ranč Vel'ki Mlin s čak 28 konja, a noć možete provesti u autohtonim ličkim kućama, drvenim kućama poput kućice Zir-Zen, jedinstvene drvene ljepotice smještene usred šume ili pak u prekrasnoj modernoj Vili Lovelos s bazenom.

– Ljudi sve češće kod nas dolaze ljetovati; nema gužvi ni buke, more je na dvadesetak minuta vožnje, a noću ovdje morate spavati pokriveni dekom. Zima, pak, ima svoje čari, posebno ako ste odsjeli u nekoj drvenoj kolibi ili kućici na drvetu – dodaje Ančica Jurković.

Restoran Cvituša dio je istoimenog ličkog izletišta Cvituša, odnosno sanjkališta u Lovincu, mjesto koje gosti posjećuju cijele godine. Kako i ne bi kad je restoran ambijentalno odlično uklopljen u lički krajolik, a impresivan Velebit u daljini na oku vam je dok sjedite na prostranoj drvenoj terasi okruženi maketama poznatih Ličana; razlika je samo u tome vidite li sniježno-bijeli ili suncem okupani Velebit. Idealno mjesto za pijuckanje nekog od ličkih piva uz lički ručak s domaćim knedlima od ličkih šljiva!

- Ovih smo dana nabrali mladi medvjeđi luk, začin koji u ovo vrijeme našim jelima daje poseban okus - priča nam Hrvoje Račić koji posljednje četiri godine vodi restoran Cvituša u kojem je osam zaposlenih mještana koji svaki dan gostima nude lokalne specijalitete čije okuse upotpunjuju s domaćim namirnicama iz lokalnih OPG-ova; od domaćeg voća i povrća, sira, do domaće janjetine i drugog mesa s lokalnih farma, pa sve do ličkih piva.

- Gostima nudimo autentičnu priču, s namirnicama koje se uzgajaju u ovoj čistoj prirodi na tradicionalni način. Imamo, primjerice, nekoliko vrsta pizza, tijesto mijesimo sami, a posebnost su naše pizze s dimljenom pastrvom iz Like ili s domaćim, zaštićenim ličkim krumpirom koji kuhamo ili naribamo na pizzu prije pečenja. Imamo i jela s gljivama koje sami beremo, ali ih i sušimo, pa juhu od gljiva možete kušati cijele godine. Juneći gulaš također je od autohtonih namirnica, a u ovo vrijeme uz gulaš pripremamo njoke s medvjeđim lukom, koji dodajemo i ostalim jelima poput juhe od medvjeđeg luka ili janjećim kotletima s krumpirom na posteljici od medvjeđeg luka - nabraja nam neke od poslastica Hrvoje. U Cvituši možete naletjeti i na riblju ponudu dana pa uživati u osliću, šaranu, lososu ili izabrati roštilj, cvituške ćevape u tijestu, jela iz krušne peći, sarmu, grah s kobasicama, a sve to uz vrlo povoljne cijene.

 

Izbor i kvaliteta jela- (do 50 bodova)  48

Izbor i ponuda pića- (do 15 bodova)  12

Posluga i ljubaznost- (do 10 bodova)  10

Dojmovi i prostor- (do 20 bodova)  20

Ukupnost ponude- (do 5 bodova)  4

Ukupno:  94

OCJENE

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9
Gostoljubivost i susretljivost 10
Kvaliteta i raznolikost smještaja 8
Sadržaji za djecu 8
Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9
Pješačke staze i šetnice 9
Kulturni sadržaji 8
Izletišta 8
Autohtonost 9
Opći dojam 9
Ukupna ocjena 87

POREDAK

1. NEDELIŠĆE 88
2. VELIKA PISANICA 88
3. LOVINAC 87
4. MARIJA GORICA 85
5. LOVINAC
6. ERNESTINOVO
7. MARIJA BISTRICA
8. DONJA VOĆA
9. KAPTOL
10. JASENOVAC
11. SV. PETAR U ŠUMI
12. VRPOLJE
13. BABINA GREDA
14. PODRAVSKE SESVETE
15. VOĆIN
16. KLANA
17. RAKOVICA

Komentara 1

Avatar arba_arba
arba_arba
09:56 21.04.2023.

najbolje je liti, na blagdan sv. Roka kad u Dalmaciji malo "ugrije" skoknuti do Like

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije