Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Ovdje ne prolaze vicevi o lijenim Bračanima

Kako je nastao mali gušter? Tako što je Bračanin hranio aligatora... vic je koji s guštom pričaju Bračani
03. kolovoza 2016. u 09:00 6 komentara 4346 prikaza
Brač
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/3

– Dajte ispričajte jedan vic o Bračanima, ali dobar – tražim društvo u Lanterni, kultnom okupljalištu u Supetru. Tu je mjesto za popiti kavu teško pronaći, pa se uvališ nekome za stol.

– Može, bolje nego da ti pričaš nama viceve o nama. Mi znamo najbolje – kažu domaći pa ispucaju nekoliko. Dva sam zapamtio:

– Znaš kako je nastao naš mali gušter? Bračanin je hranio aligatora... Ili, je l’ znaš kad Bračanin prodaje zemlju? U vrijeme oseke!

                kako se mjeri riba na korčuli Turistička patrola: Korčula pretekla dosad vodeći Rovinj Maja Mesić          Korčula: Tu je Gibonni naučio prve akorde Boye voli i princ Charles

Smijemo se, prelazimo na anegdote: – Bio je tu Martin Sheen. A kako smo mi Bračani ponosni, nitko ga nije fermao ni pola posto. Kad bi on prošao, svi bi okrenuli glavu. Tri dana poslije počeo nas je pozdravljati – kažu u Supetru.

Plaćam kavu i odlazim do Ive Cvitanića, mladića koji je prvi čovjek turizma u mjestu. Radi... – Moram raditi, sezona je. Uostalom, u Supetru se radilo prije nego što je postojao Split! Znaš, imamo u kamenolomu reljef Herkulesa koji je stariji od grada jer iz obližnje luke Splitska vozilo se na obalu kamenje kojim je građena Dioklecijanova palača – govori Ive.

Preporučuje da odem do Škripa, prošetam se gourmet stazom Dolčevita i da se okupam na najvećoj pješčanoj plaži na otoku, u uvali Lovrečina. – Znaš, posebni smo po tome što imamo tamburaški sastav koji je star 112 godina! Ne bi to očekivao na otoku, zar ne? Tamburaši, a nisu iz Slavonije... – kaže Cvitanić i pokazuje mi kako doći do hotela Kaktus, koji je u apartmanskom naselju Svpetrvus Hoteli, jednom od dva kompleksa uz Velaris. Nešto kasnije, kad je ključ već bio u rukama, na recepciji mi kažu.

– Nemojte nositi kovčeg, sad će dečki doći po vas.

Po mene?! Za tren stiže čovjek u golferskom autiću. Sjedamo i jurimo.

– Može potegnuti do 22 kilometra na sat! – smije se moj vozač. U taj mu čas zvoni mobitel. Zove šef.

– Šefe, ne mogu doći po vas, vozim goste...

Pa sad reci da su Bračni lijeni. Ti vicevi ne prolaze.    

>>Jedina otočna pivarica ima najbolje pivo, u njemu su trave, korice naranče...

Ne propustite

“Dolčevita” – To je pješačka gourmet staza. Nalazi se iznad Supetra i vodi preko Donjeg Humca do Pražnice. Ima šest kilometara, kao krug oko zagrebačkog Jarunskog jezera, a na njoj su restorani, dvije umjetničke galerije i obiteljska vinarija.

Plaža Tri mosta – Ispod hotela, idealna za kupanje, mjesto će se uvijek naći. Iako se zove Tri mosta, mostova nema, nego tako zovu mol...

Međunarodni ljetni brački karneval – Održava se 10. rujna u Supetru na rivi, a na njega dolaze maškarane grupe iz više od 15 država.

Muzej otoka Brača – Nalazi se u Škripu, najstarijem naselju na otoku. Na mjestu ilirskih zidina, koje datiraju još iz 1400. godine prije Krista, podignut je rimski mauzolej, zatim obrambena tvrđava Radojković... Danas je to muzej sa zanimljivim eksponatima iz špilje Kopačina, rimskim nadgrobnim spomenicima, pomorskim kartama.

Muzej maslinova ulja – Također u Škripu, a u njemu je prikazana povijest maslinarstva na otoku.     

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Challenger:

  Ma novinaru, niko ne govori za Bračane da su lijeni! Vicevi su o njihovoj škrtosti! Kao onaj kako su škoti nastali, pa otišli Bračani na privremeni rad u Britaniju i ostali tamo!

 • roundtrain:

  Popravlja bračanin krov, oklizne se i počinje padati te vikne prema ženi: Danas nemoj spremat večeru za mene, jest ću u bolnici!

 • mrki69tua:

  Lijeni bračani? Ajde škrti, ali ja kao neotočanin mogu potvrdit da su sve samo ne lijeni. Di su god otišli bez kune i dinara, radom su napravili čuda, od ostalih otoka i dijelova RH, pa tako i vanka... Strašno vridni i uporni...