Naslovnica Lifestyle Putovanja

Boye voli i princ Charles

Na Korčuli se možete okupati gdje god želite, evo, ja se kupam tu ispod restorana, kaže vlasnica prestižne RedDot Design nagrade
02. kolovoza 2016. u 10:40 0 komentara 2537 prikaza
Maja Mesić
Foto: Srđan Hebar

Majina prodavaonica bojica najšarenije je mjesto na Korčuli. Možda i na Jadranu. Idem je pozdraviti prije nego što ću se u Korčuli ukrcati na katamaran za Hvar. Još je i teška noć iza mene, Gibonni je imao koncert u gradu.

– U Korčuli sam naučio prve akorde – kazao je Gibonni koji tu godinama ljetuje. Pričao je, istina, nešto i kasnije, ali već se popilo. Teško se sad točno sjetiti. Valjda ništa važno.

Skrećem u ulicu odmah lijevo pokraj katedrale, a već čujem veselu dječju vrisku. Znači, crtaju. Boje...

– Da ti skuham kavu? – pita veselo dizajnerica Maja Mesić (34). Plavokosa Zagrepčanka dobitnica je prestižne svjetske RedDot Design nagrade za koncept bojica za crtanje ‘Boya’.

Vodičica kroz Korčulu nakon priče o Marku Polu, ističe kako su ove bojice hrvatski proizvod

Oko nje klinci, turisti se raspituju, neki kupuju. Neobična su turistička ponuda te dizajnerske bojice, a lavande i maslinova ulja je već preko glave...

A ovo je fora, šareno, veselo. Stiže grupa turista, a lokalna vodičica, nakon što im je ispričala priču Marka Pola, kaže:

– Ovo je Majina Boya. Dobila je razne nagrade. Nisu proizvedene u Kini, već kod nas, u Hrvatskoj. Turisti razdragano uskaču u mali atelijer i odmah se bacaju na šaranje. I mali i veliki.

Primošten Primošten Plaže Orsona Wellesa: Tu se puši sušena kadulja Trogir TURISTIČKA PATROLA - Trogir Kako je gradonačelnik odgurnuo kralja

– I princ Charles, kad je bio u Hrvatskoj, želio je probati moje bojice. Nisu one samo za djecu već i za akademske slikare. Poslao je Charles i pismo zahvale, svidjele su mu se – kaže Maja pa dodaje:

– Turiste ovo veseli, Boya ima u MSU–u, Muzeju prekinutih veza, i ovdje kod mene u Korčuli. Prodaju se čak i na Islandu. Zimi ih radim u Zagrebu, a cijelo ljeto sam ovdje. Volim ovaj grad.

Uzimam i ja bijeli papir, hoću i ja veselo crtati. Biram roza boju te povlačim, gore-dolje. Pa crnu. Tanko, debelo. Linije, plohe... Nisam zadovoljan. Ni Picasso ni Murtić. Slabo. Klinac do mene, neki Čeh, ide mu. Bolji je. Gledao bi on sad što sam ja nacrtao. Zgužvam brzo papir pa u džep. Da mali ne vidi.

– Ajmo mi radije kavu popit, neka djeca crtaju...

>> Lovac na predatore, kada poželi, zubace može loviti u odijelu i kravati

Ne propustite

Kuća Marka Pola - Ovdje je izlizan štos, kad turisti pitaju gdje je kuća, pa im kažu – Eto tamo, ali sad sam prošao onuda, mislim da ga nema doma...

Izleti - Korčula je mali grad, ali imate akcije za deset dana. Domaći preporučuju odlazak na Badiju, jedan od 18 otočića oko otoka Korčule, koji ima i jelene. Mogu se hraniti, ne boje se ljudi i rado im prilaze. Ali jedu samo povrće, nikako kruh, on im šteti.

Lumbarda - Svakako otići, barem na jedan dan, i uživati u pješčanim plažama.

Pupnatska luka - Među najljepšim plažama Jadrana, može se doći samo automobilom, nije preporučljivo ići skuterima, ili motorima, jer prilaz je prestrm.

Surfanje - Kanal između Korčule i Pelješca jedan je od najpodobnijih za ovu aktivnost, tramontana i maestral često pušu pa je uživancija na valovima sigurna i za znalce i za početnike.

Vino Grk - Svakako probati.

Atelijer Boya - Priuštite si barem jedno poslijepodne u šarenilu.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.