Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Otvorenje izložbe nakita 'Gdje istok susreće zapad'

02. prosinca 2016. u 12:19 761 prikaza
ELKANA
Foto: John Pavlish
Pogledajte galeriju 1/41

Limitirana kolekcija nakita pod nazivom: 'Gdje istok susreće zapad' umjetničke radionice ELKANA, iznimne povijesne i umjetničke vrijednosti, predstavljena je na otvorenju izložbe u zagrebačkom Hotelu Palace.

Nakit su razgledali i brojni poznati uzvanici : Jelena Rozga, Tonči Huljić, Ivić Pašalić sa suprugom Ksenijom, Lili Šekoranja, Nensi Brlek, Robert Kurbaša, Mirna Maras, Antonija Stupar Jurkin, Edita Misirić..

Izložbu su uveličali i nadrabin Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević, te muftija Šefko Omerbašić i visoki član islamskog mešihata RH Sabahudin Dino Omahić.

Radi se o jedinstvenom nakitu s detaljima od rimskog stakla starog 2000 godina, odjevenom u srebro i poludrago kamenje kojeg izrađuje splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Vještini izrađivanja u radionici Elkana podučava i suradnicu, poznatu novinarku Jasminu Kos.

'Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što smo nakon izložbi u Dubrovniku, Poreču, Splitu, Varaždinu i Sarajevu dobili prigodu ovaj poseban nakit pokazati i u Zagrebu. Ovo je veliko finale, možemo reći turneje naše kolekcije nakita 'Gdje istok susreće zapad' koja je sada obišla cijelu zemlju, pa i šire. Vjerujemo kako će uistinu pravi komadi povijesti osvojiti i srca Zagrepčana te njihovih gostiju', kazao je umjetnik Feđa Aaron Bučić na otvorenju izložbe.

Izložba smještena u središtu zbivanja adventa grada Zagreba – između Zrinjevca i trga kralja Tomislava -  svakako će biti poseban ukras grada u blagdansko vrijeme. Otvorena je od 1. do 23.prosinca u Hotelu Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10, ulaz je za sve slobodan.

Zaštitno lice ovih nosivih komada povijesti mlada je kompozitorica Hana Huljić, koja sinoć nije prisustvovala otvorenju izložbe budući da se nalazi u Kini na turneji s Maksimom Mrvicom.

Poštujući unikatnu priču svakog pojedinog komada, staro rimsko staklo je u umjetničkoj radionici ELKANA s maštom i vještim rukama majstora zlatara odjeveno u srebro,ponegdje su boje istaknute poludragim kamenjem ili je povezano u cjelinu vunom.

Drevno rimsko staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela, odakle dolazi i staklo na ovom nakitu. Svaki pronađeni komad stakla obilježen je svojom poviješću kao i višestoljetnim prirodnim procesom, kojim se na staklenoj površini stvaraju ljuskice u duginim bojama – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla. Može se tako reći kako je upravo vrijeme najzaslužniji autor kolekcije ovog jedinstvenog nakita.

O autoru:Feđa Aaron Bučić
Više od tri desetljeća, kamen – od bračkog do dragog – i plemeniti metali,osnova su kojoj se iznova vraća, uz istraživanje drugih materijala.Temelj umijeća stvarao je u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču, Višoj školi za drago kamenje u Amsterdamu i višegodišnjim radom uz majstore zlatare u Splitu, Amsterdamu i Jaipuru. Dugo godina radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu klesarsku terapeutsku radionicu za osobe s posebnim potrebama, te je posebno priznanje dobio za rad u mozaiku.Uz ostalo, postavio je niz samostalnih izložbi nakita, katedralu u Kathmanduu obogatio križem od bračkog kamena s hrvatskim pleterom, papi Ivanu Pavlu II. darovana je njegova krunica od kamena iz Međugorja, restaurirao je niz sakralnih predmeta i objekata diljem Hrvatske, Indije i Nepala.

Više o nakitu: www.elkana.hr

Elipso