Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deblja ili tanja kora

Veličina mozga ipak je bitna: Otkrilii gen koji povezuje sivu tvar s inteligencijom

mozak
Foto: Thinkstock
12.02.2014.
u 10:24

Neka istraživanja iz 2009. godine otkrili su povezanost između debljine sive tvari i inteligencije, ali nije pronađen gen koji bi s tim bio povezan

Znanstvenici s Kraljevskog sveučilišta u Londonu otkrili su gen koji povezuje debljinu sive tvari u mozgu s razinom inteligencije, objavljeno je u znanstvenom časopisu Molecular Psychiatry.

Ova spoznaja mogla bi pomoći u razumijevanju zašto neki ljudi imaju problema s učenjem i dati bolji uvid u shizofreniju, autizam...

Sama siva tvar igra važnu ulogu kad je riječ o pamćenju, koncentraciji, percepcijskoj svjesnosti, jeziku... Neka istraživanja iz 2009. godine otkrila su povezanost između debljine sive tvari i inteligencije, ali nije pronađen gen koji bi s tim bio povezan.

Tijekom istraživanja znanstvenici su skenirali mozak više od 1500 zdravih 14-godišnjaka, proučavajući moždanu koru. Uzeli su i uzorke DNK, a zatim testirali razine verbalne i neverbalne inteligencije.

– Željeli smo saznati kako strukturalne razlike u mozgu utječu na razlike u intelektualnim sposobnostima, kaže Sylvane Desrivieres, glavna voditeljica istraživanja. 

Otkriveno je da tinejdžeri, koji imaju određenu gensku varijantu, imaju u prosjeku i tanji korteks na lijevoj moždanoj hemisferi, posebice frontalnog i temporalnog režnja. Na testovima kojima su podvrgnuti imali su slabije rezultate. Identificirane genetske varijacije povezane su sa sinaptičkom plastičnosti – sposobnost promjene načina na koji neuroni međusobno razgovaraju. To nam može pomoći u boljem razumijevanju što se događa na razini neurona u određenim oblicima intelektualnih oštećenja, gdje je sposobnost neurona i učinkovite komunikacije na neki način ugrožena. 

– Inteligencija je pod utjecajem brojnih genetskih i okolišnih faktora, a gen koji smo identificirali pojašnjava jedan mali dio razlika u intelektualnim sposobnostima, tako da je to nipošto nije 'gen za inteligenciju', napominje Desrivieres.  

Ipak, ovo otkriće može pomoći u razumijevanju nekih bioloških mehanizama koji su povezani s nekim psihološkim poremećajima, zaključuje se. 

>>Ništa nije stvarno? Mozak mijenja kako se sjećamo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije