Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Optička iluzija zbunila društvene mreže: Pomiču li se zapravo ove kocke?

Twitter
29.12.2021.
u 09:13

Kratka animacija pokazuje dvije 3D kocke koje isprva izgledaju kao da se pomiču, ali stvar je zapravo u fenomenu koji utječe na našu percepciju

Ova zanimljiva optička iluzija prikazuje dvije 3D kocke koje se pomiču po slici, ali u stvarnosti ostaju mirne. Na Twitteru ju je podijelila korisnica Science Girl, a animacija prikazuje dvije kocke jednu pored druge na plavoj pozadini.

Linije kocke mijenjaju se između crne i bijele, dok kursor u središtu kocke pokazuje različite smjerove, čineći da se čini kao da se kocke pomiču gore i dolje, rotiraju i rastu u veličini, kako prenosi Daily Mail.

Iluzija, koja je pogledana više od 3,8 milijuna puta na društvenim mrežama, uzrokovana je fenomenom zvanim Reverse Phi Illusion, gdje pomak svjetla, kao s linijama koje se mijenjaju iz crne u bijele, vara um da misli da je nešto u kretanje kada nije.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford objasnili su kako funkcionira ovaj fenomen 2011. godine. “Ako se svijetla točka pojavi na jednom mjestu, a zatim se ponovno pojavi na poziciji pomaknutoj udesno, skloni smo vidjeti jedan objekt koji se pomiče s lijeva na desno. To je osnovni učinak i onaj koji je u osnovi naizgled fluidnih pokreta koje vidimo u filmovima i animacijama”, objasnili su.

“Ako je druga točka koju vidimo suprotna prvoj – s tamnom točkom koja postaje svijetla – vidimo kretanje dalje od druge točke, a ne prema njoj”, dodali su te pojednostavili da  kada stvari prelaze iz svjetla u tamu, ljudski mozak to doživljava kao kretanje.

Međutim, tajna ove iluzije ne leži u pokazivačima u kocki, već u boji koja se koristi za isticanje kocki - crno-bijela. Bridovi kocke bljeskaju na određeni način kako bi naveli vaš mozak da pomisli da postoji dubina. Dubina koju mislite da vidite čini da izgleda kao da se kreće.

Ovo su najpoznatije optičke iluzije koje će vas itekako zbuniti!

1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije