Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI ZA DETOKSIKACIJU

Ojačajte imunitet kako biste preživjeli blagdane

Hvar
Foto: Marko Prpić
1/2
01.12.2009.
u 11:13

- Pripreme za Božić ne bi smjele uključivati drastične dijete, jer bi šok za organizam nakon dijete jednostavno mogao biti prevelik - upozorava dijetetičar Nigel Denby.

Kako bi zasjali u punom sjaju na blagdanskim večerama i zabavama, mnogi su se već upustili u predbožićne dijete. No, pojavila se i druga "struja" koja agresivne dijete za mršavljenje u mjesec dana smatra nepotrebnim iscrpljivanjem organizma koje dugoročno može samo štetiti, pa čak i rezultirati time da blagdane osoba provede u krevetu umjesto na tulumu. Njihovo je rješenje njegovanje tijela iznutra i izvana kako bi spremni dočekali sezonu tulumarenja.

-  Pripreme za Božić ne bi smjele uključivati drastične dijete, jer bi šok za organizam nakon dijete jednostavno mogao biti prevelik - upozorava dijetetičar Nigel Denby.

S njime se slaže i terapeutkinja za tijelo i um Bean Sopwith, žena koja je odgovorna za drastičnu promjenu životnog stila Jacka Osbournea prije nekoliko godina, koja tvrdi kako se stres koji tijelo trpi u doba blagdana dramatično povećava.

- Trebate se što je više moguće izbalansirati prije nego se tome izložite, od toga kako ćete jesti, kada ćete jesti do toga da prihvatite koliko je važno spavati - objašnjava Sopwith.

Pretjerivanje s alkoholom, što se pokazalo učestalim u posljednjem mjesecu svake godine, umara jetra i oslabljuje imunitet. Upravo iz tog razloga, ako se sada počnemo kvalitetno hraniti i omogućimo si dovoljno sna, dat ćemo svojem tijelu mogućnost da blagdane proživi što bezbolnije. Kako bi u tome postigli što bolje rezultate, dovoljno je primijeniti nekoliko savjeta.

Prehrana

Najbolji način da izbalansiramo svoju prehranu prije, tijekom i nakon društvenih događanja je jesti redovito, umjereno i nikada ne propuštati doručak.

- Mnogo ljudi počne preskakati obroke, jer znaju da će na zabavama dobiti i hrane i pića. No to će poremetiti razinu šećera u krvi što se onda najčešće nadoknađuje u kasnim večernjim satima kada prevlada glad - objašnjava Denby.

Njegov je savjet bazirati prehranu na voću, povrću i žitaricama, kao i poticati imunološki sustav orasima i salatom, po mogućnosti konzumirati navedeno svakodnevno prije Božića. Sirova je hrana poput salate bogata enzimima, najčešće nije prisutna na blagdanskim stolovima. Dobro je i to što tijelo može uskladištiti određene vitamine u jetrima i bubrezima na duže vrijeme, tako da nam sve što nakupimo prije blagdana neće nedostajati kasnije.

Dakle treba izbjegavati neuzimanje obroka dulje od tri četiri sata te se pobrinuti da svaki obrok sadrži proteine i zdrave masti. Idealan doručak koji Sopwith preporučuje su jaja na oko i kruh ili orasi i kokosovo ulje sa zobenom kašom.

Nadbubrežne žlijezde rade prekovremeno kada ste gladni što dugoročno iscrpljuje tjelesnu energiju, a rezultat je premorenost i slabiji imunitet.

Imunitet

Sljedeći je korak pripremiti crijeva i imunološki sustav na opijanja. U crijevima je oko osamdeset posto našeg imuniteta s obzirom na to da je tamo većina vitalnih bakterija koje se bore s toksinima iz hrane i slično. Zdravlje probave izravno je povezano s našim imunitetom.

- Probiotici su ono što treba svima - objasnila je holističarka Anita Vukomančić dodavši kako su oni kao dodatno streljivo našim dobrim bakterijama koje će pomoći probavi ali i hidratizaciji kože.

Holističarka preporučuje i izbjegavanje pšenice barem tjedan dana s obzirom na to da teško pada na probavu i naravno dobro žvakanje kako bi se hrana što lakše probavila. Među najboljim namirnicama pročišćivačima su ananas, brusnice i šparoge.

Budući da se većina ne želi odreći čašice uz razgovore koji slijede na blagdanskim domjencima, prije provedena detoksikacija može biti od vitalne važnosti. Preporučuje se i izbjegavanje apstinencije, jer se enzimi koji razbijaju alkohol stvaraju kada ga pijemo, pa bi suzdržavanje od alkohola moglo smanjiti toleranciju zbog čega će se osoba lakše napiti i teže podnijeti posljedice.

Spavanje

Većina radnog dana provedena na poslu, kupovanje darova u kombinaciji sa zabavama do dugo u noć neizbježni su do Božića.

Jessica Alexander, savjetnica za spavanje, objašnjava kako je krucijalno spavati neometano barem četiri sata u komadu. Sve manje od toga ostavit će nas pospane i sklone naglim promjenama raspoloženja.

- Najbolje je uspostaviti neki životni ritam i držati se tog rasporeda. Naše tijelo žudi za pravilnostima - tvrdi Sopwith te dodaje kako je dobro zapamtiti da svaki sat prije ponoći vrijedi kao dva nakon.

Vježbanje

Mnogi u zimsko doba posustaju u svojoj rekreaciji. No, nemojte na to gledati jedino kao na način mršavljenja već kao rješenje za obješenu kožu bez sjaja. Kretanje poboljšava cirkulaciju i izbacuje toksine, zbog čega nam omogućava da se ne talože u jetrima ili crijevima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije