Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Od 200 kilometara planinarskih staza oni se brinu za njih 70

Ljubav prema svom gorju prenose naraštajima, a mnogi od njih članovi su samoborskog HGSS-a
10. svibnja 2021. u 09:33 0 komentara 689 prikaza
HPD Japetić
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatsko planinarsko društvo Japetić osnovano je 1923. godine i najstarije je u Samoboru i okolici, no stanovnici ovog grada ljubav prema planini gajili su i desetljećima ranije. Još 1875. godine sudjelovali su u organiziranju prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva na Oštrc i Plešivicu, a vrlo brzo nakon osnutka HPD Japetić i sam je krenuo s akcijama na području Samoborskog gorja.

Razgovor s Ivanom Alilović, direktoricom Turističke zajednice Zagrebačke županije VEČERNJI TV VIDEO Što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

– U tim prvim danima započete su organizirane aktivnosti osnivanjem prvih objekata u Samoborskom gorju i označavanjem staza. Prvi objekt bio je društveni dom na obroncima Japetića, Mesićeva kuća. Bila je to drvena kuća koja je izgorjela 1931. godine – prepričava povijest društva njegov sadašnji predsjednik Robert Cvetković. Šezdesetih godina izgradili su na Velikom dolu i planinarski dom te ga kasnije nazvali po dugogodišnjem predsjedniku Ivici Sudniku, a tijekom svih godina aktivno označavaju staze duž gorja.

HPD Japetić | Autor : U sekciju Mali planinari društvo nastoji privući nove entuzijaste u pokoravanju vrhova Samoborskog gorja

– Postoji oko 200 kilometara obilježenih planinarskih staza, a njih 70 održavaju naši ljudi. Imamo u sklopu društva i markacijsku sekciju – kaže Cvetković. Da su Samoborci ostavili svoj trag u povijesti hrvatskog planinarstva, govori i činjenica da su članovi društva zajedno s onima društva “Dr. Maks Plotnikov” iz Samobora te “Željezničar” iz Zagreba 1958. godine osnovali i obilaznicu po Samoborskom gorju. Markirana je u obliku kružnice te započinje i završava u Samoboru, a planinari je mogu obići redoslijedom kojim žele. Samoborski planinari, njih četvorica, imenovani su i kao začasni članovi Hrvatskog planinarskog saveza. Mirko Klepčić, suosnivač HPD-a Japetić, na ovaj popis 46 imena uvršten je zbog svog doprinosa turizmu u samoborskoj okolici, a Adalbert Georgijević istaknuo se jer je 1929. godine pokrenuo izgradnju Pasarićeve kuće na Ivanščici. Tu su zatim i Stjepan Šoić koji je bio prvi predsjednik HPD-a Japetić te Franjo Flašar u čijem je mandatu izdana planinarska karta Žumberačkog i Samoborskog gorja, a obnovljene su i tamošnje markacije i putevi. Članovi “Japetića” redovito odlaze na zajedničke izlete i izvan Samoborskog gorja, iako su ih tijekom najjače pandemije morali smanjiti. Velik dio njih čini i ekipu samoborske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja.

HPD Japetić | Autor : Pedesetu obljetnicu društvo je proslavilo 1973. godine, i to svečanom sjednicom u dvorani Narodnog sveučilišta

– Ulažemo i u budućnost planinarstva pa nam je tako jako važan rad s djecom. Našu sekciju Mali planinari osnovali smo uvjereni da će se “primiti”, a sad imamo zaista veliki odaziv djece, a uz njih i njihovih roditelja – zaključuje Cvetković.

Počasni gradonačelnik i dugogodišnji predsjednik Ivica Sudnik cijeli život posvetio je Samoboru i planinarstvu

Član HPD-a Japetić bio je od 1925. godine, a s prekidima ga je vodio punih 35 godina, od 1953. do 1986. Ivica Sudnik bio je čovjek koji je život posvetio Samoboru i, osim što je zasad njegov jedini počasni gradonačelnik, bio je strastveni i aktivan planinar. Svoju je zajednicu kroz godine rada višestruko zadužio pa je, između ostalog, zaslužan za izgradnju planinarskog doma na Velikom dolu koji je po njemu dobio ime 2005. godine. Osnivač je i ravnatelj Samoborskog muzeja, a 1962. godine pokrenuo je i Sanjkaški savez Hrvatske. Umro je 2002., no u HPD-u Japetić rado ga se sjećaju pa zato od 2005. godine svake nedjelje nakon njegova rođendana 23. listopada organiziraju tzv. Sudnikove pohode. Ruta kreće od Samoborskog muzeja, prolazi kroz naselje Palačnik i nakon dva sata laganog hoda završava pred Planinarskim domom Ivica Sudnik.

Avantura života po Lijepoj Našoj

Od panonskih ravnica do obale Jadrana. Član društva Zvonko Maduna od 1. lipnja prehodat će 2100 kilometara staza diljem Hrvatske. Riječ je o Croatian Long Distance Trailu (CLDT), a spojit će kranje točke Lijepe Naše: Ilok na istoku, Sv. Martin na Muri na sjeveru, Savudriju na zapadu i Prevlaku na jugu.

Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.