Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srdela, odnosno sardina

Nutricionisti tvrde da i hrana iz konzerve također može biti zdrava: Evo koja je najzdravija

Shutterstock
16.08.2022.
u 07:00

Konzervirana srdela obično ima i manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kad vam svježa nije dostupna, kaže nutricionistkinja

Uskoro će proći godina dana otkad su mnogi počeli doma skladištiti zalihe ​​sredstva za dezinfekciju, toaletnog papira i konzervirane hrane koja ih je trebala prehraniti za vrijeme karantene ako se trgovine nekim čudom isprazne. I premda se sad već ta pomama stišala, mnogi će u svojim smočnicama uvijek imati barem nekoliko konzervi gotovih jela.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

– Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, no jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama – objašnjava nutricionistkinja dr. Jess Cording i otkriva koja je prema mišljenju struke najzdravija konzervirana hrana.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

To su sigurno, kaže, srdele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje. Dodavanje konzervirane ribe u prehranu ima brojne zdravstvene prednosti.

– Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna – rekla je Cording.

Foto: Shutterstock

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti srdele

Zdravstvene smjernice tjedno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Cording preporučuje da ju se pomiješa s tjesteninom, sirom ili krekerima za međuobrok.

– Osobno ih najviše volim izgnječiti vilicom i jednostavno ubaciti u salatu –  rekla je Cording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ukomponira u prehranu.

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Postoji trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!  

Komentara 3

ST
sttipe
19:11 16.08.2022.

Nitratne soli u salamama, služe samo tome da vežu vodu na sebe, da bi salama bila teža!! Znači otrovno poskupljenje!! Za dodavanje iste u prehranu tribala bi bit propisana duža robija!! Industrija je u rukama par ljudi, zato mogu radit šta oće.

EZ
ezer
18:04 16.08.2022.

Ništa konzervirano nije zdravo to je nužno zlo kada nema sezonskog povrća i voća dobro dođe konzervirano. Isto se odnosi na suhomesnate proizvode koji su puni natrija, a meso koje se koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina industrijskog uzgoja puno hormona, antibiotika i nitrata. Osim toga, u procesu prerade u ovakvo meso se još dodaju umjetni okusi i boje. Konzervirano se koristi kada nemaš gdje skuhati, nešto brzo s nogu. Sardina u konzervi upitne je vrijednosti, sve ono što nisu uspjeli prodati konzerviraju i tako se pokušavaju naplatiti sljedećih mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije