Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Neurologinja objasnila zašto nam mozak žudi za 'hranom za utjehu' i kako to prekinuti

Neurologinja preporučuje da kad osjetimo potrebu da posegnemo za hranom koja nam je izvor utjehe, zastanemo i razmislimo o tome koji su nam motivi i zašto tu hranu želimo
24. prosinca 2020. u 21:45 2 komentara 5916 prikaza
Žena jede tortu
Foto: Shutterstock

Bomboni, sladoled, čokolada, čips i slične ukusne grickalice spadaju u hranu koja nam donosi radost, kaže neurologinja dr. Mitzi Williams, i iako je ta radost često kratkotrajna, normalno je da mozak za njom stalno iznova žudi.

- Nisu zapravo tu bitne grickalice kao takve, već mozak tako reagira na uspomene koje za njih veže - rekla je za Mind Body Green

Ako ste nekad na primjer bili na dijeti, objašnjava, vjerojatno se sjećate kako vam je dobar osjećaj bio pojesti neku 'nagradnu poslasticu' - svaki idući put kad pojedete tu istu poslasticu, mozak si može dočarati to vrijeme dijete i aktivirati stvaranje svih onih dobrih hormona i kemikalijama koje se stvaraju kad smo dobrog raspoloženja.

- Svaki put kad se endorfini oslobode, obrazac ili ponašanje koje je to uzrokovalo može se ukorijeniti u vaš mozak - kaže dr. Williams. Zbog toga mi te obrasce ponašanja stalno ponavljamo, bez obzira jesu li za nas dobri ili loši, jer oslobađaju te iste tvari i omogućuju nam da se, makar na kratko, dobro osjećamo.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Kako razbiti loše navike ili 'prekvalificirati' mozak?

- Mislim da je najvažnije obratiti pažnju na vlastito ponašanje, a ne raditi stvari automatski, i onda promisliti kako negativna ponašanja zamijeniti sa pozitivnim -  kaže neurologinja.

Ona zato preporučuje da, kad osjetimo potrebu da posegnemo za hranom koja nam je izvor utjehe, zastanemo i razmislimo o tome koji su nam motivi i zašto tu hranu želimo. Ako shvatimo da nećemo zaista uživati ​u njenom okusu već zapravo samo tražimo onaj osjećaj ugode koji nam ta hrana donosi, možemo se i natjerati da je ne pojedemo.

Znanstvena studija iznenadila: Tvrde da je svemir pun uništenih izvanzemaljskih civilizacija

Žena jede tortu
1 / 2
Svemir

- Isto tako, možete pokušati doći do korijena takvih navika - kaže ona. Možda ste npr. slatkiše obožavali još kao dijete, pa ih danas mozak povezuje sa veseljem i zaigranošću iz djetinjstva.

I preda sve loše navike treba što prije prekinuti i zamijeniti ih s nekim pozitivnim, Williams kaže da se nikako ne trebamo u potpunosti odreći 'utješne hrane', jer nam ona podiže raspoloženje.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

- Samo pokušajte prepoznati neku poslasticu želite samo da biste ispunili neku 'prazninu' ili nostalgiju koju osjećate, umjesto da stvarno žudite za tim - kaže Williams.

Objasnila je i da naše tijelo vrlo brzo počinje žudjeti za onim što mu dajemo pa ćemo ga tako, ako se hranimo zdravo, brzo naviknuti i da žudi za zdravom hranom. Da, i to je moguće!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 11. svibnja 2020.
Zagrebački Advent BOŽIĆNI OBIČAJI Ova priča u vama će probuditi djetinjstvo: Kako su se božićni blagdani nekada slavili u Zagrebu? Advent UČINITE SAMI Umjesto tradicionalnih kupovnih ukrasa isprobajte ove zabavne alternative Zagrebački blagdanski klasici BLAGDANSKA RASKOŠ Zagrebački blagdanski klasici od kojih rastu zazubice

 

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Immanuell:

    Hrana je uživanje. Mi danas obiteljski imamo rućak s pečenom prasetinom i vinom za zalit. Nema šanse da se štedimo. Slavimo Božić i na taj naćin. Svima sretan Božiç!

  • montello:

    tesko je protiv ovisnosti