Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedavna studija

Nedostatak redovnog sna povezan s rakom

buđenje, budilica
Foto: Thinkstock
05.08.2015.
u 07:00

Studija je provedena na miševima. Također je pokazala da su miševi sa lošim obrascima spavanja dobili 20 posto više na težini od onih koji su spavali pravilno

Nedavna studija provedena na miševima sugerira da nedostatak redovitog sna može dovesti do raka, javlja The Science Times.

Studija je objavljena u časopisu New Biology, a otkrila je da su se kod onih miševa kod kojih je unutarnji sat svakog tjedna tijekom godine dana odgođen za 12 sati tumori dojke pojavili osam tjedana ranije nego što je to uobičajeno.

Studija je također pokazala da su miševi sa lošim obrascima spavanja dobili 20 posto više na težini od onih koji su spavali pravilno unatoč tome što nisu napravljene promjene u njihovoj prehrani.

Rizik od raka dojke kod žena koje mijenjaju obrasce spavanja mogao bi se pojaviti 5 godina ranije, objasnili su znanstvenici.  Tako Gijsbetus van der Horst koji je sudjelovao u provođenju studije onim ženama kod kojih postoji rizik od raka dojke u obitelji savjetuje da ne rade u smjenama.

Ipak potrebno je provesti još studija kako bi se se moglo potvrditi da nedostatak sna zaista može dovesti do oboljenja od raka.

 

>> Evo što će vam se dogoditi ako spavate šest umjesto osam sati

>> Žene su mrzovoljne nakon buđenja. Ima li 'lijeka'?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije