Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandra Dojčinović

`Ne volim vulgarnu odjeću i onu koja previše otkriva na pogrešan način`

Alex D
Foto: John Pavlish
1/2
29.05.2018.
u 12:40

Jednostavno nešto zamislim, pa onda tražim način da to i ostvarim

Nakon što je svoju prvu samostalnu modnu reviju 2015. godine održala u Preporodnoj palači Narodnog doma na Opatovini, Aleksandra Dojčinović sa svojom večerašnjom petom revijom ponovno se vraća na Gornji grad. Dizajnerica koja je svojim revijama do sada udahnula novi život nekim zagrebačkim nepravedno zapostavljenim lokacijama, novu će kolekciju predstaviti u Atelieru Meštrović, danas muzeju sa stalnom izložbom radova Ivana Meštrovića, a nekoć kući u kojoj je ovaj naš najveći kipar svih vremena živio i stvarao. 

Impozantno zdanje koje se sastoji od atrija, umjetnikova ateljea, stana i kultiviranog vrta danas je muzej u cjelini, budući da su kiparove skulpture i reljefi u drvu, kamenu, bronci i gipsu, kao i brojni crteži i grafike, izloženi po svim njegovim dijelovima, u savršenom skladu s interijerom koji je kipar, uz pomoć nekoliko naših slavnih arhitekata, u velikoj mjeri osmislio sam.

Foto: John Pavlish
Foto: John Pavlish

Pročišćena estetika Ivana Meštrovića savršeno odgovara onome što Aleksandra Dojčinović promovira u modi u posljednjih jedanaest godina, koliko službeno djeluje na domaćoj modnoj sceni, a njezin su trud i potrebu da se svojim djelovanjem oduži, kako rodnom gradu, tako i velikanu hrvatske umjetnosti, prepoznali i Meštrovićevi nasljednici, snaha Rumjana i sin dr. Mate Meštrović, kojem će ovaj društveni događaj nesumnjivo evocirati uspomene na vrijeme kada je Atelijer bio i dom njegova oca, ali i okupljalište hrvatske umjetničke i kulturne elite.

Kako birate svoje lokacije za revije?

Nema univerzalnog ključa. Jednostavno nešto zamislim, pa onda tražim način da to i ostvarim. Obiđemo moj tim i ja brojne lokacije prije nego se u jedan interijer zaljubimo i odaberemo ga kao lokaciju za novu reviju. Bitno mi je da prostor ima pozadinsku priču, da je prostran i lijep i da ispunjava uvjete potrebne za modnu reviju.

Vaš najdraži modni komad?

To se često mijenja. Ne vežem se za materijalne stvari pa vjerojatno zato ni nemam neki svevremenski favorit. Dugo, recimo, nisam uopće nosila traperice, a u posljednje se vrijeme iz njih ne izvlačim i nosim ih čak i na haljine. Volim i klasične torbe i lijepe crne haljine, ali često će mi najdraži komad biti nešto sasvim treće. Trenutačni su mi favorit predimenzionirani pamučni topići. Imam ih u svim bojama.

Kada ne nosite svoj, koji brand najčešće birate?

Da imam priliku i mogućnosti, stalno bih nosila Pradu. Volim tu estetiku, savršeno mi odgovara.

U kakvom modnom izdanju Vas osobno nikada ne bismo vidjeli?

Nikad ne reci nikad. Do sada sam gotovo sve za što sam bila sigurna da neću nikad, na kraju ipak odjenula. Možda ne te sezone i možda ne na taj način, ali jesam. Zato kažem da ne postoji nešto što ne bih obukla, a što spada u neobično, a pristojno i moderno, a kvalitetno. Ne volim vulgarnu odjeću i onu koja previše otkriva na pogrešni način.

Vaše haljine nose se i na svjetskim crvenim tepisima. Koju biste zvijezdu htjeli vidjeti u vašoj kreaciji?

Osim Cate Blanchett, koja je moja vječna stilska inspiracija i žena čija su eterična ljepota i klasičan stil vječni, volim zvijezde sa stavom, međutim, od onih o kojima sve znamo mnogo su mi draže samozatajne, koje čuvaju svoj svijet i privatnost samo za sebe. Među takvima omiljene su mi još Emily Blunt i Alicia Vikander.

Što ćete predstaviti na ovoj reviji? Hoćete li nas iznenaditi nečim sasvim drukčijim ili ostajete vjerni svom, prepoznatljivom stilu?

– Sretna sam zbog toga što se termin prepoznatljivi stil počeo vezivati i uz moj rad. Svakome tko se bavi umjetničkim poslom cilj je upravo to, postati svoj i prepoznatljiv, što danas nije nimalo lako. Svakom svojom kolekcijom trudim se ostati vjerna sebi, toj nekoj pomaknutoj klasici koja je moderna danas i bit će za nekoliko godina. U novoj kolekciji, koju volim nazivati snažnom, donosim mnoge novosti, cipele i čizme u jednoj novoj dimenziji, predimenzionirane kapute, puno divnog buklea, čipke i tila i neke za zimu nježne nijanse.

Komentara 1

Avatar Sokol
Sokol
14:08 29.05.2018.

Treba prvo nešto imati za otkriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije