Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametno i zdravo

Ne bacajte novac. Ovo je pet grešaka koje činimo prilikom spremanja hrane u hladnjak

Gorenje
Foto: Canva
1/5
21.05.2021.
u 09:13

Prosječna obitelj godišnje baci hranu u vrijednosti jedne hrvatske plaće zbog neispravnog korištenja prostora u hladnjaku

Studije pokazuju da jedna prosječna obitelj godišnje baci hranu u vrijednosti jedne prosječne hrvatske plaće. Pokazalo se da ne razmišljamo previše o načinu na koji stavljamo hranu u hladnjak te time štetimo sebi, ne samo u financijskom, već i u zdravstvenom aspektu života. Pojedine namirnice u hladnjaku držimo čak i duže no što bi trebali s ciljem da više uštedimo, a ne marimo baš previše ni o mjestima na koja polažemo hranu u hladnjaku, što se pokazalo od izuzetne važnosti.

Kako biste imali uredno posložen hladnjak te pazili na svoje zdravlje, donosimo vam pet efikasnih rješenja kako pravilno držati namirnice u hladnjaku.

1. Neke namirnice uopće ne trebaju u hladnjak

Iako nam je navika da većinu, ako ne i sve kupljene namirnice, stavljamo u hladnjak, poneke od njih mogu sasvim kvalitetno opstati i na sobnoj temperaturi. Tako primjerice agrumi, rajčica, luk i češnjak uopće ne trebaju svoje mjesto unutra. Iznimka je ako su već izrezani, tada ih smjestite u hladnjak, no ako nisu – sasvim kvalitetno mogu preživjeti i izvan njega. Grešku radimo i s voćem i povrćem. Nerijetko ih stavljamo u plastičnu ambalažu kako bi duže bile u hladnjaku, no pokazalo se da plastična ambalaža za voće i povrće uopće nije potrebna. Ono može potpuno samostalno u njemu boraviti bez ikakve posebne zaštite. Luk, krumpir i češnjak tako možemo čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu umjesto u hladnjaku.  

Foto: Canva

2. Krivo koristimo prostor u hladnjaku
Iako se ladice u našim kućanstvima često koriste za čuvanje bilo čega, one imaju svoju svrhu. Tu su kako bi očuvale vlažnost hrane pa bi u njima trebali biti smješteni samo oni proizvodi koji zahtijevaju visok udio vlage u sebi. To su primjerice zelena salata, cvjetača, kupus i brokula kada je riječ o povrću. Jabuke, banane i kruške koje nam se tamo često nađu zapravo ne trebaju visok udio vlažnosti, tako da je to za njih potpuno pogrešno mjesto u hladnjaku.

3. Provjerite zamrzavate li hranu ispravno

Iako proces zamrzavanja uzimamo zdravo za gotovo, važno je na koji način to radimo. Ne samo zbog zdravlja, već i zbog uštede koju možemo ostvariti. Tako primjerice nije dobro odmrznutu hranu ponovno zamrzavati, a što se tiče količine zamrznute hrane – idealno bi bilo kada bismo je zamrznuli dovoljno za jedan obrok. Jeste li znali da je sasvim dobra ideja zamrznuti zrelo voće i povrće? Na taj ćete način održati sve njegove vitamine, a neće nestati ni okus i boja. Zamrzavanjem ispravnih količina hrane možete postići to da vam zdrav obrok bude dostupan tijekom cijele godine, čime na vrlo praktičan način rješavate pitanje prostora. Tako štedite, a ujedno i brinete za svoje zdravlje. Pravilno pakiranje hrane tijekom zamrzavanja vrlo je ključno. Bilo bi najbolje da zamrznutu hranu označite i pravilno zapakirate, kako biste izbjegli smrzavanje ruku i probleme s ledom. Primjenom ovih tehnika uštedjet ćete brigu i energiju za skladištenje hrane te time postići da imate kvalitetnije zdravlje i uštedite više novaca. Odsad zamrzavajte hranu praktično i pametno.  

Foto: Canva

4. Nije svejedno kako organizirate prostor u hladnjaku
Vrlo je važno pripaziti da se hrana međusobno ne dodiruje pretjerano, jer istjecanje raznih tekućina može dovesti do kontaminacije hrane. Zato je primjerice gornja polica idealna za ostatke od ručka, jer stoji podalje od drugih polica pa se upravo kontaminacija može izbjeći. Iako jaja držimo u vratima, bilo bi zapravo idealno da stoje u sredini gornje police, jer su sirova namirnica. Meso gotovo svih vrsta držite na donjoj polici, a preporuka je da se iz pakiranja vadi tek neposredno prije same pripreme, jer ćete na taj način izbjeći curenje tekućine i ponovno kontaminaciju i kvarenje ostale hrane. Police treba ostaviti za voće i povrće. Nećete mnogo pogriješiti ako ih spojite zajedno na istu policu, ali idealno bi rješenje bilo da u jednu policu svrstate voće, a u drugu povrće.

5. Kvalitetan hladnjak – kvalitetno zdravlje
Nije svejedno koji model hladnjaka imate. Znate li da su upravo hladnjaci jedni od najvećih potrošača energije u kući? Srećom, na tržištu danas postoje pametni modeli hladnjaka koji će vam pomoći da vaša hrana ostane u potpunosti zdrava, a da pritom uštedite velike količine novaca. AdapTech tehnologija u GoodFresh kombiniranim hladnjacima i zamrzivačima u jednom, pametni su modeli hladnjaka. Prepoznaju vaše navike u odnosu na to koliko često otvarate vrata hladnjaka. Tako ovaj pametni hladnjak sprječava da hrana doživi šok te u odnosu na to koliko često otvarate vrata, on smanjuje temperaturu i do dva stupnja kako bi se pobrinuo za konstantnu temperaturu i svježinu vaših namirnica. Ove modele pametnih hladnjaka možete pronaći u Gorenje trgovinama, a idealan su izbor za vas. Njihov model NRK619EABXL4 se može pohvaliti visinom od 185 cm te ukupnim bruto obujmom od 300 litara.

Foto: Gorenje

Uvijek spremna i svježa hrana

Napredna tehnologija MultiFlow 360° u Gorenje hladnjacima oponaša prirodni proces ionizacije kako bi osigurala dužu svježinu namirnica. Negativno nabijeni ioni generirani u hladnjaku kontinuirano osvježavaju zrak imitirajući prirodnu mikroklimu te time stvaraju idealan okoliš za svježu hranu. U slučaju duljeg izbivanja ili godišnjeg odmora, hladnjak je moguće podesiti za rad u EcoMode sustavu, odnosno u sustavu s ekonomičnom potrošnjom električne energije, budući da su vrata hladnjaka stalno zatvorena. Velik i pregledan LED zaslon omogućava brzo i lako upravljanje i namještanje temperature. Funkcije poput FastFreeze i HolidayMode mogu se uključiti jednostavnim dodirom.

Foto: Gorenje

U slučaju iznenadnog povećanja temperature u hladnjaku, ugrađeni alarm odmah će vas upozoriti. Kombinirani hladnjaci-zamrzivači Gorenje GardenFresh i njihova AdaptTech tehnologija, moderan izgled i mnoge praktične funkcije donose novi val svježine. Prilikom kupnje odabranih modela Gorenje GardenFresh hladnjaka u razdoblju od 3. svibnja do 11. srpnja 2021. uz registraciju računa ostvarujete pravo na vrijedan poklon – Košaru svježine, paket svježeg voća i povrća koja vam stiže na kućnu adresu.

Sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije