Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tele 2 turistička patrola

Najbolji gosti, oni koji troše najviše, dolaze kad nema gužvi na plaži

makarska
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.08.2015.
u 17:00

Kao što Splićani imaju Grgura Ninskog, tako i mi imamo – strankinju

        Tema pašteta. Na makarskoj rivi razgovaram o pašteti sa starosjediocem, jednim od onih Dalmatinaca koji hodaju u mornarskim prugastim plavo-bijelim majicama. Konkretno, mazati li paštetu tanko ili debelo na kruh.

– A ovisi koliko si dana još na ljetovanju – zaključujemo temu. Tužno, ali ima istine. Ljudi koji prolaze oko nas, mnogi su jedva skupili novac za tih nekoliko dana na moru.

– Najbolji gosti, odnosno oni koji će najviše potrošiti dolaze krajem svibnja, u lipnju i početkom srpnja, te zatim u rujnu. Čim je gužva, vjerojatnost je da se i manje troši – govori mi Makaranin.

Dvije djevojke koje rade na štandovima potvrđuju priču:

– Ako nešto stoji 20 kuna, turisti iz istočne Europe to žele kupiti za 18. Ako je nešto 30 kuna, nude 28. I tako cijeli dan... Oni se vole cjenkati, a mi cijene ne možemo spuštati.

Makarani su svojim turistima podigli spomenike. I svaka im čast! Jedan je onaj Ivice Šode Čotića “Bonaca”, a drugi Nikole ŠanjekaGaleb sa strankinjom. Taj je posebna atrakcija.

– Kao što je Grguru Ninskom u Splitu izlizan palac, tako je našoj strankinji na rivi izlizana dojka. Grgura miluju po palcu, a nju po dojci – smiju se Makarani.I zaista, tko god prođe, bilo muško ili žensko, primi djevojku za dojku.

Miluju je tako svi prolaznici godinama, a brončanoj turistici to ništa ne smeta...U daljini, na poluotoku Sv. Petar, autoritativno stoji kip istoimenog zaštitnika grada, koji dominira uvalom. S druge strane, prema pučini je svjetionik iz 1884. godine. Mladi skaču s obližnje stijene.

– Treba biti oprezan, ako ćeš već skakati, nikako nemoj na glavu, već na noge – govore mi, a zatim pokazuju prema svjetioniku:– Tu idemo gledati zalaske sunca, to je navečer idealno mjesto za parove...

>>  Otok koji je upoznao razne vojske danas se razgleda u vojnom džipu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije