Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO OTIĆI NA IZLET

Na Stazi kroz krošnje na cijevima možete odsvirati našu himnu

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
09.05.2021.
u 14:21

Otvorena je na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, najveća joj je visina pet metara, a duž nje postavljene su informativne ploče s podacima o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelanjak

Na cesti Klanjec – Kumrovec, nadomak spomenika hrvatskoj himni “Lijepa naša”, koji je na stotu obljetnicu himne 1935. godine podignula Družba Braća Hrvatskoga Zmaja nalazi se 125 metara duga Staza kroz krošnje.

Otvorena je na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, najveća joj je visina pet metara, a duž nje postavljene su informativne ploče s podacima o biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelanjak. Stazom se isprepliće tema glazbe. Promatračnica za ptice na stazi ima oblik gnijezda, a sama je staza prilagođena za osobe s invaliditetom. U podnožju je glazbena ograda na kojoj možete, udarajući batićem po cijevima, odsvirati hrvatsku himnu.

Inače, samo područje doline Zelenjak – koja je 1949. godine zaštićena kao prirodna rijetkost zbog prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti – prije deset godina prošireno je s 50 na 287 hektara i proglašeno značajnim krajobrazom Zelenjak- Risvička i Cesarska gora na kojoj obitavaju brojne biljne i životinjske vrste – leptiri, ptice, gmazovi, vodozemci, lišajevi... Sama gora koja se proteže od Sutle na zapadu do Cesarske vesi na istoku odredište je brojnih zaljubljenika u prirodu.

Markiranom stazom stiže se do planinarskog doma ispred kojeg je uređeni proplanak, pogodan za obiteljske izlete. Najviši vrh Japica nalazi se na 509 metara nadmorske visine. Na području ovoga značajnog krajobraza nalazi se kružna ekostaza Cesarskom gorom na kojoj je i stara utvrda Cesargrad koju su prema predaji sagradili templari. Jedna je to od najvećih srednjovjekovnih utvrda, a stradala je 1573. godine, tijekom Seljačke bune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije