Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječi trakavicu i jetru

Na Floridi pronašli lijek za virus Zika?

repelent, komarci, komarac
Foto: Thinkstock
1/5
31.08.2016.
u 10:22

"Proces pronalska i razvijanja novog lijeka za virus može trajati desetljećima", tvrdi Hongjun Song, jedan od autora izvješća, u priopćenju.

Znanstvenici su otkrili dva lijeka koji mogu zaustaviti širenje virusa Zika u tijelu i spriječiti njegov prijenos s majke na novorođenčad, navodi se u izvješću koje je objavljeno ovog tjedna u časopisu Nature Medicine.

Stručnjaci s floridskog Sveučilišta Johns Hopkins počeli su istraživati mogu li postojeći lijekovi ikako utjecati na suzbijanje virusa Zika i uvjereni su da su pronašli rješenje. Jedan od spojeva koji je već u medicinskoj uporabi je Nicolsamide koji se koristi za liječenje trakavice, a drugi koji se trenutačno još ispituje je lijek za liječenje bolesti jetre.

– Proces pronalaska i razvijanja novog lijeka za virus može trajati desetljećima – tvrdi Hongjun Song, jedan od autora Izvješća u priopćenju.

– U ovoj situaciji, kada nam prijeti globalna zdravstvena opasnost, nemamo vremena za gubljenje. Umjesto da tražimo nove lijekove, izabrali smo potražiti rješenje među postojećima. Nadamo se da ćemo pronaći adekvatnu terapiju mnogo brže na ovaj način.

>>'Komarci su veće ubojice od morskih pasa, zbog njih umiru milijuni ljudi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije