Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUŽINE

Mladen je šerif u Roswellu, onakvom kakvog ga je zamislio sam Karl May

Turistička patrola - Fužine
Foto: Srđan Hebar
1/5
23.11.2018.
u 08:00

U Roswellu smo, gradu kulisa, nekoliko minuta vožnje od živopisnih Fužina.

Mladen je šerif. Prvi čovjek kaubojskog Roswella. Ljutit izlazi iz saloona, otvara vrata i ide ravno prema – vješalima.

– Idemo delat. Isprobat ćemo novu užad, došla je jutros. Ja sam prvi među jednakima, moram na vlastitoj koži vidjeti drže li dobro. Da mi netko ne utekne – veli nam šerif Mladen Kauzlarić (61).

S cigaretom u ustima penje se na vješala, stavlja uže oko vrata, pa se spusti natrag na tlo. Zadovoljan.

– Dobro je, držat će.

Turistička patrola - Fužine
1/8

Šali se on, vješala su za ukras, nitko neće stradati, trebala su za snimanje filma i ostala. Uostalom, kakav bi to kaubojski gradić bio bez vješala?

– Čuj, Indijanci dolaze, moramo se pojačati, organizirati. Okrepljujemo se vatrenom vodom. A oni nadiru noću.

Koliko je šerif sredio Indijanaca?

– Vrag će ga znati... – smije se.

Tu svi moraju imati puške

U Roswellu smo, gradu kulisa, nekoliko minuta vožnje od živopisnih Fužina. Tu je snimana trilogija o indijanskom poglavici iz plemena Apaša. Pedeset godina nakon prvih serijala o Winnetouu, kojeg je glumio Pierre Brice, Nijemci su prije dvije godine snimili nove filmove s tematikom koju obožavaju. Kulise su ostale, a gosti dolaze. Pa tko ne bi jedno poslijepodne proveo u selu kauboja. Riječ je o itekako gledanom filmu, na Božić 2016. godine prvi nastavak filmova o Winnetouu “Novi svijet” na njemačkom RTL-u gledalo je više od pet milijuna Nijemaca. A radnja, tu na proplanku kraj Fužina, tu u Špičunku, u šumi između Vrata i Lokava. Novi turistički mamac za ljubitelje vesterna, mjesto gdje je sve kao na – filmu.

Pa da vidimo. Mladen je dobri duh ove kaubojske meke, spreman za šalu s turistima. On ih dočekuje, brine se o njima, zabavlja ih. Sa šeširom na glavi, kariranom košuljom, replikom puške. Ma pravi šerif... Pokazuje na saloon, ima ovdje i vlastiti ured. Tu je i prodavaonica, zatim mjesto koje stanovnicima Roswella pruža zajmove, pa sudnica, mrtvačnica, čak imaju na obronku i drvenu kapelicu s grobljem te drveni vijadukt.

– Nisam ovdje sam, dođi da te upoznam sa stanovnicima... Tu nas je četvero.

Svi imaju puške. Moraju, kauboji su. Dora Tić (22) djevojka je, također s dugom cijevi. Zračnicom, kod nje klinci-turisti vježbaju pucanje u prazne limenke.

– Trebala bih brijati kauboje koji dolaze u Roswell. Prati ih u kadi. Ali kako imam pušku, nitko se ne usudi prići – kaže Dora.

Valentina Šipuš (26) i Marin Čargonja (30) s klincima jašu na konjima.

– Konj se zove Rein. Ima šest godina. I djeci je to doživljaj koji će dugo pamtiti. Najmlađa djevojčica koja je jahala imala je dvije godine! Kao da se rodila u sedlu. Jedan je klinac čak 14 puta u jednom danu želio napraviti krug oko Roswella na konju – priča Valentina

Vraćamo se, ovdje ispred saloona na priču o snimanju Winnetoua.

– Nik Xhelilaj, albanski glumac koji je glumio Winnetoua, u Fužinama nam je mjesecima bio susjed. Cure su poludjele za njim. Crna duga kosa, atletski građen, poglavica, pero. Bez majice. Ma dečko je pravi ljepotan. Imao je i koplje, te uz sebe Old Shatterhanda. Gdje god bi Winnetou krenuo, sreo bi njega. On na benzinskoj, tu u dućanu, u kafiću... Kako se i ne bi zagledale u njega. A mi, dečki, uzdisali smo za njegovom sestrom, meksičkom glumicom Iazuasom Larios...

Indijanka nije plavuša

Plavuša?

– Ma kakva plavuša, pa Indijanci su... crnka, rasna. Bio je i Old Shatterhand – veselo će.

Prisjećaju se kako je to izgledalo kad je ovdje bio set.

– Gužva je bila ispred hotela “Excelsior”. Ispred njega bile su djevojke koje su pružale usluge brijanja, kupanja i one druge usluge... I to po popularnim cijenama od 10 do 50 centa. Najveći red bio je za kupku kod Debele Betty. Trebalo se naručiti kolika je bila navala – priča Marinko Jakovljević, prvi čovjek turizma ovog kraja, koji turiste vodi u Roswell.

– Šalu na stranu, i smo zamolili njemačke filmaše da ostave kulise. Da nam ostanu, da našem kraju, uz jezera Bajer i Lepenicu, sve ljepote, još imamo što ponuditi gostima. Glavni set za filmove “Novi svijet”, “Blago u Srebrnom jezeru” i “Winnetou – Zadnja bitka” bio je u Gorskom kotaru, a snimalo se na više lokacija. Od Like, Velebita i Učke do kanjona Zrmanje, Paklenice...

Indijanska sela bila su više prema moru, na 1100 metara visokoj Viševici u zaleđu Novog. Scene s vlakovima snimane su na pruzi kod Kanfanara, a lokomotive stare sto godina dovezli su čak iz Beča. Snimano je i kod Lokava, na Risnjaku, ali i u našoj fužinskoj špilji Vrelo gdje je snimano “Blago u Srebrnom jezeru” – priča Marinko.

Na izlasku iz sela, šerif Mladen kaže:

– Nijemci su ludi za Winnetouom, dolaze ovdje mnogi. A zašto ne bi i naši? Da vide, blizu smo i Rijeke i Zagreba. Bezopasni smo. A ono s vješanjem bila je šala, sam ću sve napraviti samo da je veselo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije